вход

регистрация

След като създадете акаунт, ще можете да давате оценки и да коментирате екскурзиите, както и да запазвате в списък тези, от които се интересувате.
Потребителско име*
Парола*
Потвърди парола*
Име*
Фамилия*
Дата на раждане*
Email адрес*
Телефон*
Държава*
* Запознат съм и се съгласявам с настоящата Политика за защита на личните данни и Общите условия на сайта
Моля маркирайте, че сте съгласни с всички условия преди да продължите

Вече сте член?

вход

Хърватия се присъидинява към Шенген. Какво означава това за нейните посетители?

Както вече знаем, Хърватия получи одобрение за присъединяване към Шенгенската зона, докато Румъния и България получиха отказ и няма да станат част от безграничното пространство. Държавите от ЕС гласуваха дали да приемат или не трите нации в така наречената Шенгенска зона – пакт между страните за премахване на граничните проверки за тези, които пътуват между техните територии. Хърватия получи единодушна подкрепа от 26-те държави-членки на Шенген. Австрия обаче блокира Румъния и България, като се позовава на липса на готовност. Холандия подкрепи кандидатурата на Румъния, но се противопостави на българската. От януари 2023 г. Хърватия също така ще започне да използва и еврото. Ето какво трябва да знаете, ако планирате пътуване до страната следващата година.

 

Хърватия е част от Европейския съюз от 2013 г., а Румъния и България от 2007 г. , но досега нито една от държавите не е била част от Шенгенската зона. Това означава, че за влизане в тези страни се изисква паспорт или лична карта, дори когато пристигате от страна в Шенгенското пространство. В момента свободната зона обхваща 26 държави, включително 22 държави-членки на ЕС, и почти 420 милиона граждани. От 1 януари 2023 г. Хърватия ще премахне граничния си контрол с други страни от Шенген.

 

Ако смятате да посетите Хърватия за празниците трябва да закупите хърватски куни, тъй като държавата ще използва собствената си валута до януари следващата година. В момента една хърватска куна струва около 0,13 евро. От следващата година обаче Хърватия ще започне да използва еврото. Страната се присъединява към 19 други държави в блока, които използват тази валута. Хърватите се надяват, че това ще им донесе по-голяма финансова сигурност и ще повиши стандарта им на живот. Очаква се това да помогне за овладяване на растящата инфлация в страната, което също означава, че нейните посетителите могат да очакват и по-малко драматични колебания в цените.

Остави коментар