Хърватия се присъидинява към Шенген. Какво означава това за нейните посетители?

Както вече знаем, Хърватия получи одобрение за присъединяване към Шенгенската зона, докато Румъния и България получиха отказ и няма да станат част от безграничното пространство. Държавите от ЕС гласуваха дали да приемат или не трите нации в така наречената Шенгенска зона – пакт между страните за премахване на граничните проверки за тези, които пътуват между техните територии. Хърватия получи единодушна подкрепа от 26-те държави-членки на Шенген. Австрия обаче блокира Румъния и България, като се позовава на липса на готовност. Холандия подкрепи кандидатурата на Румъния, но се противопостави на българската. От януари 2023 г. Хърватия също така ще започне да използва и еврото. Ето какво трябва да знаете, ако планирате пътуване до страната следващата година.

 

Хърватия е част от Европейския съюз от 2013 г., а Румъния и България от 2007 г. , но досега нито една от държавите не е била част от Шенгенската зона. Това означава, че за влизане в тези страни се изисква паспорт или лична карта, дори когато пристигате от страна в Шенгенското пространство. В момента свободната зона обхваща 26 държави, включително 22 държави-членки на ЕС, и почти 420 милиона граждани. От 1 януари 2023 г. Хърватия ще премахне граничния си контрол с други страни от Шенген.

 

Ако смятате да посетите Хърватия за празниците трябва да закупите хърватски куни, тъй като държавата ще използва собствената си валута до януари следващата година. В момента една хърватска куна струва около 0,13 евро. От следващата година обаче Хърватия ще започне да използва еврото. Страната се присъединява към 19 други държави в блока, които използват тази валута. Хърватите се надяват, че това ще им донесе по-голяма финансова сигурност и ще повиши стандарта им на живот. Очаква се това да помогне за овладяване на растящата инфлация в страната, което също означава, че нейните посетителите могат да очакват и по-малко драматични колебания в цените.

Остави коментар

Продължете резервацията