Коя е най-щастливата страна и бихте ли я посетили?

За шеста поредна година Финландия е обявена за най-щастливата страна в света. Според последния доклад за световното щастие на ООН тази страна има най-щастливото население в света. В топ 10 са страни като Дания, Исландия, Швейцария и Холандия. Красивата природа, безопасността и сигурността са сред някои от причините хората да вярват, че финландците са толкова щастливи.

 

Как посетителите могат да изпитат сами частица от това щастие?

Един от начините е да излезете сред природата във Финландия, което не е никак трудно. Около 75 процента от Финландия е покрита с гори , което означава, че природата играе голяма роля в начина на живот на хората. В страната има 40 национални парка, а от центъра на Хелзинки можете да стигнете до един от тях за по-малко от 30 минути. „Правото на всеки човек“ е закон, според който всеки човек има право да се наслаждава на финландската природа, независимо от собствеността върху земята.

През лятото, когато се затопли, е идеално време за къмпинг и колоездене. Финландия разполага с широка мрежа от добре поддържани пътища, идеални за обиколка с велосипед. Освен това е слабо населена, което означава малко трафик, с който да се борите. През зимата можете да карате ски и да се наслаждавате на заснежените пейзажи. Финландия е предимно равнинна страна, но има близо 100 курорта, предимно разположени в Лапландия. Леви е едно от най-популярните места, известно със своите ски писти и възможността да видите Северното сияние. Изследванията показват, че прекарването на поне два часа седмично сред природата е гаранция за добро здраве и благополучие. Само 15 минути сред дърветата могат да намалят натрупания стрес.

Знаете ли, че думата сауна всъщност е финландска дума? „Сауна културата“ във Финландия е добавена към списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Това е ритуал, който се изпълнява от хиляди години и хората вярват, че ходенето на сауна повишава щастието и подобрява психическото здраве. Финландците наричат ​​усещането след излизането от сауна: „блаженство“. В страната има около 3 милиона сауни, така че е трудно да пропуснете тази съществена част от финландската култура. Въпреки че много от хората имат своя собствена сауна, в Хелзинки има богат избор от обществени сауни, традиционни или в по-модерен стил. Цените започват от около 10 евро до няколкостотин евро за резервация на частна сауна.

Безопасна ли е Финландия за туристите?

Някои от причините Финландия постоянно да оглавява списъка на най-щастливите страни в света са ниските нива на престъпност и добрите обществени услуги. Много малко вероятно е и да попаднете в някакво природно бедствие, като торнадо, тайфун или земетресение, тъй като там почти няма такива. Това не означава, че не трябва да си направите застраховка за пътуване, но просто може по-малко да се тревожите за тези неща по време на своето пътуване във Финландия.

 

Северното сияние

Какъв по-добър начин да запомните своето пътуване от това да станете свидетел на магията на Aurora Borealis? Иначе известно като Северното сияние, това природно зрелище може да се види приблизително 200 нощи в годината във финландска Лапландия. Най-добър шанс имате да го видите между септември и март. Можете да се абонирате и за безплатни имейл известия на Финландския метеорологичен институт. Ще получавате ежечасни известия, когато магнитните условия в небето на Финландия показват вероятност от проява на това красиво явление.

Остави коментар

Продължете резервацията