Какви са новите тенденции в пътуванията през 2023 г.?

Анкета на Booking.com, в която участват пътешественици от повече от 32 страни разкрива какви са нагласите за пътуване през 2023 г. 58 процента от пътуващите искат да излязат „от зоната си на комфорт “ през следващата година и да преживеят „пълен културен шок“. Туристите ще поставят на първо място далечните, приключенски дестинации, а близо половината (47 процента) от пътуващите ще търсят дестинация с напълно различна култура и език от родната им страна. Една четвърт (24 процента) искат да посетят по-малко известни градове и да излязат извън утъпканите пътеки. Повече от две трети (68 процента) от пътуващите са по-оптимистично настроени за пътуване през следващата година в сравнение с миналата година, разкрива проучването.

Една трета от пътуващите искат да се върнат към старите си туристически предпочитания и навици, но други искат да избягат от съвременния живот, като погледнат назад във времето. От Booking.com прогнозират, че ще има повече посещения на дестинации, популярни през 80-те и 90-те години, като Будва в Черна гора или Болцано в Италия, известни още и със своите ретро коледни базари.

В продължение на почти тридесет години централният площад Piazza Walther в Болцано е домакин на един от най-красивите коледни базари в цяла Европа. Това е сцена, достойна за пощенска картичка с гигантската си коледна елха, мигащи светлини и малки дървени къщички, продаващи най-добрите местни ръчни изделия и деликатеси.

Въпреки че пътуванията са приоритет за много хора, влошаващата се криза и поскъпването на живота променят някои тяхни предпочитания за почивка. Много от пътуващите мислят да спестяват и да посещават дестинациите извън сезона, както и да резервират своята почивка по-рано. Друга част от хората пък мислят да не се ограничават много по време на своята почивка и да компенсират липсата на пътувания през последните няколко години.

 

 

 

Източник:
https://www.euronews.com/

Остави коментар

Продължете резервацията