Трапезата на Коледа – кулинарни традиции по света

Както кухнята по цял свят е различна, така и коледните ястия също изглеждат различно, те отразяват обичаите и културата на дадена страна, затова няма такова нещо като типично коледно ястие. Пригответе своя кулинарен паспорт, защото сега ще ви запознаем с няколко уникални ястия от различни континенти.

Африка

Идеята за традиционна Коледа предизвиква образи на снежна зима и време, прекарано пред огъня на камината, но в Южна Африка този уютен огън най-вероятно идва от скарата. Там коледните барбекюта, известни като braais, са нещо обичайно. Агнешките пържоли, мариновани в олио, розмарин, мащерка и чесън, са предпочитано основно ястие. Като гарнитура се приготвя грилован сандвич от нарязани домати, лук, сирене чедър и сладко чътни. Един от най – обичаните десерти е пудинга от малва.

Антарктида

Празнуването на Коледа в ледените равнини на пустата Антарктида може да звучи като антиутопичен филмов сюжет, но тъй като необходимостта е майката на изобретението, тези, които живеят на континента, трябва да вложат малко гастрономическо творчество, когато става въпрос за празнични ястия. Не е изненадващо, че на Антарктида няма местни жители и всеки който се намира там, е или на екскурзия или на някаква научна мисия. Поради географската изолация на континента там не може да намерите вносни хранителни стоки, така че замразената или консервирана храна служи като алтернатива на обичайното коледно ястие.

Азия

Японците са известни със своята любов към бързото хранене в американски стил. Kentucky Fried Chicken е звездата на много японски празнични маси. Близо 4 милиона семейства ядат KFC на Бъдни вечер, което често налага поръчките за храна да се правят два месеца предварително. И така, пърженото пиле, популярна храна в американския юг, се превърна в празничен символ в Страната на изгряващото слънце.

Австралия

Ако някой ви покани на коледна вечеря в Австралия, много вероятно е няколко резена глазирана шунка да се окажат в чинията ви. Голямо парче шунка, глазирано с кленов сироп, мед или сладко от кайсии, често заема централно място на трапезата. Понякога се използва сок от ананас, за да се добави нотка на сладост към пикантното месо. За гарнитура често се приготват кисели ябълки и домашен сос от червени боровинки. Австралийците са и големи фенове на морската храна и на тяхната трапеза често присъстват скаридите – кралски или тигрови, сервирани с резенчета лимон и коктейлен сос. Един от традиционните десерти на коледните партита в Австралия е вкусната Павлова – десерт с хрупкава коричка и мека, лека вътрешност, обикновено покрита с плодове и бита сметана.

Европа

Видно място в немската кухня, например, заема месото. Братвурсти, кренвирши и шницел са вероятно нещата, за които се сещате, но когато става въпрос за традиции, коледната гъска заема централно място на немската трапеза. Тя е известна като „weihnachtsgans“, подправя се с аромати като майорана и червена лилия и се сервира пълнена с кестени, лук, ябълки и сини сливи. Традиционно се придружава от задушено червено зеле и картофени кнедли, последвани от щолена – любим техен десертен хляб. Често част от коледните и новогодишни традиции е напитката „feuerzangenbowle“ – горещо греяно вино, ароматизирано с канелени пръчици, карамфил и портокалова кора. Отгоре се затваря със захарен блат, напоен с ром, който се подпалва и започва да капе във виното.

Северна Америка

Италианската кухня е олицетворение на много богати традиции и в Съединените щати много от най-обичаните ястия идват именно от Италия. На Бъдни вечер много италиано-американски семейства празнуват празника на седемте риби. Приготват се седем различни ястия с морски дарове или един или два различни вида риба, приготвени по седем различни начина. Други добре познати италиано-американски ястия включват baccalà (солена треска) и cioppino (рибна яхния).

Южна Америка

За Перу киноата е това, което картофът е за Ирландия. Славата на тази универсална суперхрана достига до нас едва през последните години. Pastel de quinoa е едно традиционно южноамериканско ястие, изобилстващо от смели вкусове и контрастни текстури, направено от пикантно чоризо, червени боровинки, пекан и множество други сезонни съставки.

 

 

Източник: https://www.finedininglovers.com/

Остави коментар