Индия отвори отново границите си за чуждестранните туристи

От 15 ноември Индия отваря отново врати за чуждестранни туристи, повече от година и половина след като спря издаването на визи поради пандемията от COVID-19. Този ход се очаква да даде тласък на туристическата индустрия в страната. Решението е взето, тъй като ситуацията с коронавируса в Индия се подобри значително, като ежедневните нови случаи на COVID-19 се запазват под 20 000 на ден в продължение на повече от месец, след трудните моменти с 400 000 болни на ден, в началото на май. Индия е втората най-тежко засегната страна в световен мащаб след САЩ по отношение на общия брой инфекции.

Всички протоколи, свързани с COVID, трябва да бъдат стриктно следвани от чуждестранните посетители, каза наскоро в изявлението си министерството на вътрешните работи. Чартърните полети за туристи са разрешени от 15 октомври, а след 15 ноември могат да влизат в страната тези, които пътуват с редовни полети. Ходът за възобновяване на туризма идва в момент, когато 79% от пълнолетното население на Индия (944 милиона) е получило първата доза от ваксината, докато 38% са получили и двете. Министър-председателя Нарендра Моди наскоро стартира кампания за ваксинация от врата на врата, за да ускори допълнително темпа и обхвата на ваксинацията, като целта е до края на тази година да бъдат ваксинирани всички граждани на възраст 18 и повече години.

Всички пътуващи за Индия следва да подадат формуляр-декларация на онлайн портала: HTTPS://WWW.NEWDELHIAIRPORT.IN/AIRSUVIDHA/APHO-REGISTRATION най-малко 72 часа преди планираното пътуване и физически да я представят (на хартиен или електронен носител) при пристигането си на съответните здравни гишета, в която качват и отрицателен PCR-тест, направен преди не повече от 72 часа преди часа на пристигане в Индия. Всички пътници, при пристигането си на летището в Индия се подлагат на допълнителен молекулярен или PCR тест, за тяхна сметка. След като бъде направен тестът, пътниците могат да напуснат летището. Резултатът от теста се изпраща на съответния пътник.

 

 

Индия е определила облекчения за ваксинираните пътници (след изтичане на 15 дена от завършването на ваксинационния цикъл), пристигащи от страни от т.нар. категория А, в която е включена и България, с които правителството на Индия има споразумение за взаимно признаване на ваксинационния сертификат за лица, напълно ваксинирани с национално призната или призната от СЗО ваксина. Пътниците, пристигащи от страните от категория А, които са напълно ваксинирани, следва да качат ваксинационния си сертификат, както и отрицателен PCR-тест, направен не повече от 72 часа при подаване на формуляр-декларацията си на онлайн портала: HTTPS://WWW.NEWDELHIAIRPORT.IN/AIRSUVIDHA/APHO-REGISTRATION най-малко 72 часа преди планираното пътуване и физически да я представят (на хартиен или електронен носител) при пристигането си на съответните здравни гишета.

Според официални данни 10,93 милиона чуждестранни туристи са посетили Индия през 2019 г. и са похарчили над 30 милиарда долара за отдих и бизнес. Чуждестранният турист остава средно в Индия за 21 дни и харчи около $34 на ден. Поради пандемията и последвалите блокирания, посещенията на чуждестранни туристи през миналата година са спаднали със 75% до 2,74 милиона, а приходите от туризъм са спаднали с 77% до около 7 милиарда долара. Като част от усилията за облекчаване на засегнатия от COVID сектор, правителството обяви през юни тази година , че първите 500 000 туристически визи ще бъдат издадени безплатно. Схемата ще се прилага до 31 март следващата година или до издаването на всички 500 000 визи.

За повече информация може да посетите сайта на МЗ на Индия: https://www.mohfw.gov.in/

Остави коментар

Продължете резервацията