Сиера Леоне – скритото бижу на Африка

Сиера Леоне е един забравен рай, с неговите уникални бели пясъчни плажове и кристално чисти води. На много от нас Сиера Леоне напомня за граждански войни, конфликти и кървави диаманти. Въпреки това смятаме, че тази дестинация заслужава още един поглед. Тук може да релаксирате на най-красивите крайбрежни ивици в Западна Африка и да се разходите сред невероятната дива природа, която включва над 11 вида примати и редкия пигмейски хипопотам.

Някога гореща туристическа точка

През 80-те години полуостров Фрийтаун, в Сиера Леоне, е бил туристическа дестинация от висок клас, посрещайки хиляди летовници всяка седмица. Над 100 000 туристи само от Франция посещавали курорта всяка година. Когато избухва гражданската война през 1991 г., Сиера Леоне изчезва от брошурите за пътуване и туристите спират да посещават курорта. Сега са останали само няколко руини, напомнящи за старите ваканционни курорти. Гражданската война опустошавала страната повече от 10 години и през 2002 г. най-накрая приключила. В края на конфликта е изчислено, че почти две трети от населението на Сиера Леоне са били разселени, а хиляди деца се нуждаели от рехабилитация и грижи, преди да се върнат у дома. През последните 20 години Република Сиера Леоне полага огромни усилия за своето възстановяване, но късметът не е на нейна страна. От 2014 до 2016 г. Сиера Леоне е силно засегната от епидемията от Ебола и така туристите продължават да стоят настрана.

Безопасно място ли е Сиера Леоне сега?

Изминали са 20 години след края на гражданската война и 5 години, откакто страната е обявена за свободна от вируса Ебола. Въпреки че Сиера Леоне е постигнала голям напредък, за да стане безопасна за посетителите си, тя все още не е привлякла същия брой туристи, както преди.

Кое е най-доброто място за посещение в Сиера Леоне?

Сиера Леоне е разположена на югозападното крайбрежие на Западна Африка, между Гвинея и Либерия. Столицата Фрийтаун се намира на полуостров в западната част на страната. Полуостровът предлага дълги участъци от тихи пясъчни плажове, а средната температура през цялата година е 28 °C. Повечето хотели в курорта са новоизградени, а собствениците се надяват да привлекат повече посетители от Европа и Западна Африка.

Посетители на курорта споделят:

„Не можете да видите много плажове като този в света. Пътували сме много и тук много, много ни харесва“

Винод Кумар Бахугуна, управител на „The Place Resort, Tokeh Beach“ казва, че броят на туристите непрекъснато нараства и ако не е била пандемията от COVID-19 е можело да имат добри печалби през 2020г.

Въпреки че плажовете сега са тихи, Сиера Леоне бавно възвръща популярността си и така този скрит скъпоценен камък може да не остане за дълго време скрит.

 

 

 

Източник: https://www.euronews.com/

Остави коментар

Продължете резервацията