Кои италиански острови ще бъдат чисти от COVID-19 това лято

Тъй като програмите за ваксинация срещу коронавирус набират бързо скорост, има все по-голяма надежда за завръщането на летните ваканции в Европа.
Италия обяви плановете си да ваксинира спешно всички жители на ваканционните острови в страната, за да подпомогне местните икономики, зависими от туризма.
Този ход е подкрепен от министъра на туризма в страната, след като италианските кметове призовават страната да последва примера на Гърция. Според текущите планове, населението на най-малките острови в Италия ще бъде напълно ваксинирано до края на април.

Ето и малко информация за най-добрите островни убежища в Италия, на които да избягате това лято:

Капри

Не случайно Капри е любимият италиански остров на знаменитостите. Мястото е известно още като „Островът на любовта“ и е популярно със своите класа и стил.
Суперлативите не успяват да опишат неговото величие: от стръмните му скали, издигащи се от безкрайното синьо море до елегантните къщи с перфектно поддържани градини. Навсякъде е безупречно чисто, цветно и пъстро и от всяка витрина, кафене или ресторант лъха на премерен лукс и аристократизъм. Наричат го „кварталът на богатите и сбъднатият сън на простосмъртните“.

Иския

Иския е най-големият вулканичен остров в Неаполския залив. Има много места, на които може да се разходите, но не забравяйте да отделите време, за да посетите термалните минерални извори на Иския. През последните 150 години островът се утвърждава като един от най-известният в Европа термални курорти, а спа туризмът е цел номер едно в политиката на островната администрация. Десетки хиляди чужденци от цял свят ежегодно идват на острова с една единствена цел – СПА лечение.

Прочида

Със своите очарователни къщи, боядисани в пастелни цветове, и слънчевите тесни улички, Прочида остава една от най-добре пазените тайни на Неаполския залив.
През август островът обикновено кипи от посетители, а през останалата част от годината може да срещнете само местните жители. Тук туристите могат да се насладят освен на приказни гледки, но и също на някои древни разкопки. Островът може да се обходи пеш в рамките на един ден, а черните му плажове са прекрасно място за слънчеви бани и плуване.

Еолийски острови

Ако харесвате море, дива природа и вкусна храна, Еолийските острови имат потенциала да се превърнат в любимата ви дестинация. Това са седем острова, на които се намира по един едноименен активен вулкан. И всеки от тях разкрива гледки, които хипнотизират пътешествениците още от древни времена. Островите са може би най-девственият архипелаг в цялото Средиземноморие, а освен това са и обект на световно наследство на ЮНЕСКО. Прелестните малки островчета крият внушителни пещери, малки екзотични заливи, закътани долчинки, тесни пътища и все още активни вулкани. Може да плажувате на широката плажна ивица с черен пясък или да се отдадете на терапевтични кални бани.

Егадски острови

Архипелагът е толкова красив и толкова миниатюрен, че не ви остава нищо друго, освен да съзерцавате с дни прелестта наоколо. Тук морето е по-синьо и от най-синия цвят на Средиземноморието, който човек може да си представи, а пясъкът е ослепително бял. Фавиняна е най-големият от трите Егадски острова (заедно с Леванцо и Маретимо), намиращи се в Средиземно море до северозападния бряг на Сицилия.

Пелагските острови

Името им произхожда от гръцки език и означава „открито море“. Островите са отдалечени от Италия и се намират близо до Тунис и Малта и поради тази причина, те продължават да са извън радара на повечето туристи, посещаващи Италия. Лампедуза е най-големият от Пелагските острови и ще ви посрещне с впечатляващи скали, малки заливи, отдалечени плажове с бял пясък и лазурни води. Isola dei Conigli на Лампедуза или Заешкият остров наскоро бе избран за един от най-красивите плажове в света. Плажовете на островите също са дом на застрашен вид костенурки.

Острови Тремити

Островите Тремити често се наричат „перлите на Адриатическо море“, те са низ от островни образувания, които включват Сан Домино, Сан Никола и Капрара. Те са важна туристическа атракция, поради чистите си тюркоазени морски води и буйната растителност. Сан Домино е най-големият от всички и най-развитият. Въпреки че архипелагът Тремити край бреговете на Пулия е претъпкан през лятото, през зимата тук живеят само 200 души. Островите са били използвани като наказателна колония още от древни времена, започвайки с император Август, който е заточил внучката си Юлия, по обвинение в прелюбодейство, и стигнем до Мусолини, който е депортирал стотици хомосексуалисти на Сан Домино.

Елба

Елба е най-големият остров от Тосканския архипелаг и третият по големина италиански остров след Сицилия и Сардиния. Малцина са тези, които не са чували за Елба – причината е най-прочутият жител на острова – Наполеон Бонапарт, който пристига тук през 1814 г. по време на своето изгнаничество. Днес Елба е посещаван заради невероятно красивите си плажове, нерядко сравнявани с тези на Карибите. Гмуркачите се радват на срещи с необикновени морски обитатели, а за почитателите на планинските преходи островът предлага много интересни маршрути.

Остави коментар

Продължете резервацията