Ластово: най-зеленият остров на Адриатическо море

Ластово е остров в южна Далмация и също така най-отдалеченият хърватски остров. Той е известен със своята непокътната и изключително красива природа. Ето защо островът е най-добрият избор за тези, които искат да прекарат една напълно релаксираща и спокойна почивка.

Ластово е най-залесеният хърватски остров, като 70% от повърхността му е покрита с гора. Той е най-големият остров в архипелага Ластово, който наброява 46 малки острова и скали. През 2007 г. Ластовските острови са обявени за природен парк.

 

Обща информация за острова

На остров Ластово има общо 6 села. Убли е единственото фериботно пристанище на острова. Пасадур е село в западната част на острова, където можете да намерите и единствения хотел на острова, също така ресторант, бар и водолазен център. Село Заклопатица се намира в залива Заклопатица, в северната част на острова, с изглед към остров Корчула. Там можете да намерите място където да пуснете котва, няколко ресторанта и водолазен център.

Ластово е основното село на острова, разположено на 2 км от Заклопатица. Ластово всъщност не е разположено в морето, а във вътрешността, северно от Ластово поле. То е паметник на културата поради своята ренесансова архитектура и амфитеатрален стил на застрояване. В Ластово има супермаркет, няколко ресторанта, туристически информационен център, поща, медицински център, училище, рибен пазар и няколко барa.

Лучица е малко селце с 30 къщи, разположени непосредствено до морето, на 1 км от Ластово. То също е защитен исторически обект, първоначално е било рибарско село с къщи за съхранение на риба. Селото Скривена Лука (което означава скрито пристанище) е разположено в южната част на острова и е известно още като Порто Росо. Това е най-красивият залив на острова, който е много добре защитен от откритото море и ветровете. Следователно, това е добро място за закотвяне. В Скривена Лука има много приятен ресторант с коктейл бар, който е част от мини морския център. Тук ще намерите и разположения в маслинова горичка къмпинг Скривени.

 

Какво можем да видим в Ластово?

– Ластово е идеално както за любителите на активната така и на пасивната почивка. Тъй като островът е планински и предимно покрит с гори, има възможност за пешеходен туризъм, разходки или колоездене. На острова има маркирани туристически и колоездачни пътеки. Наемът на велосипеди е възможен само в Пасадур. Островът няма отровни видове (змии или паяци), така че можете спокойно да се отдадете на туризъм. За тези, които обичат подводния свят, има два водолазни центъра, в Пасадур и Заклопатика.

– Хум е най-високата точка на острова, откъдето можете да видите остров Палагруза, Млет и дори Монте Гаргано в Италия, когато времето е ясно. Оттук можете да се любувате на небето през нощта. Твърди се, че Ластово е мястото с най-звездното небе в Европа.

– Предлагат се и екскурзии с лодка до остров Млет или Палагруза или рибен пикник на плажа Saplun.

– В Скривена Лука ще намерите един от най-старите фарове на Адриатическо море – Фарът Струга.

– Островът има общо 46 църкви, датиращи от 12 до 15 век. Основната църква е църквата „Св. Кузма и Дамян“, на възраст поне седем века. Разполага с много ценни картини и реликви, както и с богата съкровищница.

– През 17-ти и 18-ти век хората от Ластово са се състезавали помежду си, правейки комини, всеки по-красив и оригинален от другия. Така остров Ластово е станал известен със своите комини (наречени фумари) и високи широки тераси (сулари).

– Ластово е най-известно със своя карнавал, Ластовски поклад, който отбелязва победата над пиратите. През август на острова се провежда и джаз фестивал.

 

Гастрономията на острова

Водите на Ластово са богати на всякакви видове риба. Това е и най-голямото място за отглеждане на омари. Така че в Ластово ще намерите ресторанти, предлагащи предимно местни, пресни храни.

 

Как да стигнем в Ластово

Ластово се свързва ежедневно с континента с помощта на ферибот и катамаран. Пътуването с катамаран отнема около 3 часа, като се спира в Хвар и Вела Лука на Корчула. Пътуването с ферибот отнема около 5 часа и се спира само във Вела Лука на Корчула. Графикът може да бъде намерен тук . Когато пристигнете на острова ще ви чакат автобуси, които могат да ви отведат и до другите села на острова.

 

 

Остави коментар

Продължете резервацията