В Рим е открита най-голямата кръгла гробница в древния свят

Октавиан Август е първият римски император, наследник на Юлий Цезар, който построява империя, която в крайна сметка се простира от Великобритания до Египет. Гробницата му представлява огромен кръгъл мавзолей, най-големият в града, но е била изоставена в продължение на векове. Построена за него и семейството му, тя е най-голямата кръгла гробница в древния свят, с диаметър почти 90 метра и височина най-малко 45 метра, от това, което може да се предположи от останките. Само една трета от оригиналния паметник е оцелял.

През по-голямата част от последните 80 години, тя е била затворена за обществеността, с кратко отваряне през 2000 г., когато се празнува юбилея на града, и след това затваря отново, като през 2007 г. отваря само за археологически проучвания. Надеждите са били да отвори отново през 2014 г., за да отбележи 2000 години от смъртта на Август. В крайна сметка обаче, заради все още продължаващата консервационна работа, тя е била отворена само за този ден. 13-годишната реставрация приключва миналата година, като този месец, тя отново отваря за обществеността.

Реставрациите, завършени на два етапа, струват над 10 милиона евро. Първият етап, финансиран отчасти от италианското Министерство на културното наследство и дейности, и римските власти, е завършен през 2019 г. Вторият етап, финансиран от Fondazione TIM, социалното звено на Telecom Italia, на стойност 6 милиона евро, се концентрира върху вътрешните пространства. Предприети са огромни структурни промени за защита на мавзолея и е реконструирано спиралното стълбище, което води до покрива на паметника. Площадът отвън, Piazza Augusto Imperatore, също се ремонтира. Досега мавзолеят е бил нещо като кръгово кръстовище, а навсякъде около него са били паркирани коли.

Въпреки че днес гробницата изглежда да е направена от тухли, първоначално тези стени са били покрити с травертинов мрамор, от който днес са останали само следи. Смята се, че е служила като гробница повече от 100 години, преди да се загубят записите. За последно се споменава през 10 век.

Мавзолеят отвори за посетители на 1 март 2021 г. Билетите за 50-минутните посещения са безплатни преди 21 април и трябва да бъдат резервирани предварително на mausoleodiaugusto.it.

Източник: https://edition.cnn.com/

Остави коментар

Продължете резервацията