Поглед към първия остров, станал италианска столица на културата

Mалкият остров Прочида, скрит в залива на Неапол, беше обявен за Италианска столица на културата за 2022 г. Това е първият път, когато на остров е присъдена тази титла. Прочида следва стъпките на градове като Перуджа, Палермо и Парма – настоящата италианска столица на културата. Цели се подобряване на културното наследство и туристическото развитие на градовете, с помощта на множество проекти и инициативи. В момента има план за осъществяване на 44 културни проекта в Прочида.

Защо беше избрана Прочида?

Това е най-малкият остров в Неаполския залив, често засенчен от съседите си – Капри и Иския. Но въпреки че е най-малко посещаваният от трите острова, Прочида е изключително красива. Архитектурата на острова е средиземноморска, къщите са в топли, пастелни цветове, които контрастират с тъмносиньото море. Островът е мъничък, малко повече от 4 квадратни километра, и е дом на около 10 000 души. – той е оживен, но без да се чувства претъпкан. Една от ключовите причини, поради които Прочида е избрана е изобилието от занаятчийски работилници (особено в Марина Гранде).

Прочида също има своя собствена уникална история, с древногръцки артефакти от 16 век пр.н.е., открити на целия остров. Около 3000 години по-късно, Карл III от Испания превръща Прочида в свой личен резерват, преди тя да се превърне в основен център на корабостроителната индустрия. В резултат на богатата му история, островът се сдобива с необикновена архитектура, красиви многоцветни сгради, улавящи различните периоди от историята. Днес посетителите могат да се гмуркат край брега, в търсене на впечатляващи подводни археологически обекти.

Не е чудно, че Прочида е вдъхновила много произведения на изкуството, като например романа на Елза Моранте от 1957 г. – „Островът на Артуро“. Той играе основна роля и в легендарния роман на Алфонс де Ламартин – „Грациела“. За любителите на филмите, Прочида може да бъде забелязан и в „Клеопатра“- версията на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън от 1963 г. Съвсем наскоро островът се появи също в „Пощальонът“ и в „Талантливият г-н Рипли“. Има и нещо за любителите на природата- една от най-важните колонии от делфини в Средиземно море живее във водите около Прочида.

Коя е следващата столица на културата в Италия?

Парма, в Северна Италия, е сегашната столица на културата – титла, която градът притежава от две години. Обикновено позицията е само за една година, но беше решено да се удължи мандата на Парма вследствие на коронавирусната криза. След Прочида, щафетата ще бъде предадена вероятно на Бергамо и Бреша – двата града, силно засегнати от пандемията Covid-19.

 

Източник: https://www.euronews.com/

Остави коментар

Продължете резервацията