Авиокомпаниите подготвят Covid паспорт за пътуване

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) съобщи, че очаква нейната дигитална Covid карта за пътуване да бъде готова до няколко седмици. Дигиталният паспорт представлява приложение, което потвърждава, че пътника е направил PCR тестове или си е поставил ваксини, необходими за влизане в дадена държава. Ръководството смята, че пропускът е от съществено значение за възобновяване на въздушния транспорт, тъй като много страни все още имат строги ограничения и поставят карантини. Travel Pass ще бъде достъпен на iOS и Android и се очаква да бъде безплатен за пътниците.

„Ключовият въпрос е доверието. Пътниците трябва да бъдат спокойни, че тестовете им са точни и ще могат да влязат безпроблемно в страната.“ – твърди регионалният директор на летищата и външните отношения Vinoop Goel.

Singapore Airlines е първата авиокомпания, която започна да използва тестово дигиталния паспорт още през декември. Etihad, Emirates, Qatar Airways, Air New Zealand са сред останалите авиокомпании, които в момента провеждат тестове.

„В момента работим с редица авиокомпании по света и планът е да стартираме през март“, казва г-н Гоел.

Най-близкият хартиен еквивалент на приложението е Yellow Card, документ на Световната здравна организация, който потвърждава, че пътниците са били ваксинирани. Той се използва и за ваксинации срещу жълта треска, необходими за влизане в някои страни.

IATA обаче смята, че рискът от измами с хартиените документи е твърде голям. Европол наскоро разкри, че са били задържани фалшификатори във Франция и Великобритания, които са продавали отрицателни тестове на пътниците по летищата. Малайзийската полиция също така наскоро е арестувала шестима пакистански мъже, заподозрени в подправяне на PCR тестове.

Въпреки това настояването на някои правителства за хартиени сертификати се оказва пречка за разпространението на приложението на IATA.

„Такъв случай е Република Корея, която към момента изисква хартиен сертификат, но се водят преговори с правителството там за приемането и на цифрови сертификати“, казва г-н Гоел.

Авиоиндустрията се надява на пътуване без карантина през тази година, но смята, че напредъкът ще бъде бавен, дори и след стартиране на приложението. Според данните на IATA, Covid е пагубен за авиокомпаниите, като спада в търсенето през 2020 г. е с почти 70%, в сравнение с 2019 г. Индустрията се надява да започне да се възтановява през 2021 г., но е малко вероятно разпространението на ваксината да реши проблема незабавно. Това е една от причините IATA да смята, че въвеждането на Travel Pass е необходимост.

 

 

Източник: https://www.bbc.com/

Остави коментар

Продължете резервацията