12 любопитни факта за Европа, които вероятно още не знаете

 
Европа е прекрасен континент със завладяваща история, пъстра смесица от националности, култури, езици, архитектура и обичаи. Ще ви разкрием и няколко интересни факти за втория най-малък континент в света.

 

 

1. Не е ясен точният произход на името „Европа“ 
Въпреки че няма точна информация за произхода на името, има няколко конкуриращи се теории. Според Британика, името „Европа“ може би идва от древногръцкото „eurys, което означава„ широко “и ops, което означава „лице“ или „око“. Други експерти смятат, че името може да произлиза от името на богинята Европа.

2. Замъкът Predjama в Словения – най-големият замък, вграден в пещера
Той е един от най-красивите ренесансови замъци в Словения. Намира се близо до град Постойна (Postojna) и сякаш е кацнал гордо на скала, извисявайки се на височина от сто метра. Според световните рекорди на Гинес, замъкът Predjama, който датира от 13 век, е най-големият замък, построен на входа на пещера. 

3. Хърватия е дом на първата в света фабрика за торпеда
След като разгледате 13те невероятни замъка от Game of Thrones, не забравяйте да прочетете малко и за историята на Хърватия. Първите торпеда в света са тествани и пуснати за първи път в Риека, Хърватия.

4. През 2007 година, Швейцария случайно нахлува в Лихтенщайн
Всеки греши, нали? Понякога хората правим грешки, а понякога се случва и страните да допуснат грешка. Както през 2007 г., когато Швейцария случайно нахлува в територията на своя съсед – Лихтенщайн. В онзи съдбоносен ден около 170 пехотинци от Швейцария преминават немаркираната граница и вървят около миля, преди да осъзнаят какво са направили.

5. Най-младата държава в Европа е Косово
На 17 февруари 2008 г. провинция Косово обяви независимост от Сърбия и стана най-младата държава в Европа. Косово е страна на Балканите, без излаз на море, с население от почти 2 милиона. Малка балканска държава с непокътната красота, независим народ и богата на незабравими преживявания. 

 

Косово е малка балканска държава с непокътната красота, независим народ и богата на незабравими преживявания.

 

6. Най-старият населен град в Европа е Пловдив, България
Пловдив е първият български град, избран през 2019 г. за европейска столица на културата. Той води началото си от неолита през VI хилядолетие пр.н.е., а през IV век пр.н.е. се превръща в главния град на северна Тракия, какъвто остава и до наши дни.

7. Шотландия има повече от 400 думи за „сняг“
Шотландия има 421 думи и изрази за думата „сняг“. Примерите включват думи като flinkdrinkin (лек сняг) и unbrak (започващ да се разтапя).

8. Най-краткият търговски полет в света е в Шотландия
Шотландската авиокомпания Loganair изпълнява полет с дължина 1,7 мили между Оркнейските острови Westray и Papa Westray, в Северна Шотландия. Този иначе важен полет средно трае само около 60 секунди.

9. В Естония има повече от 2000 острова
Колко чудесно би било да напуснете офиса в 5 часа, в петък вечер, за да избягате на някой остров … и то във вашата страна? Естония е дом на повече от 2000 острова, но голяма част от тях, за съжаление, са необитаеми.

10. Доналд Дък е важна част от Коледата в Швеция
Всяка година на 24 декември, в 15:00 ч., повечето шведски семейства сядат пред телевизора, за да гледат специалната коледна програма на Disney от 1958 г., озаглавена „Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul или „Доналд Дък и неговите приятели ви пожелават Весела Коледа“.

11. Една от най-старите европейски аптеки е в Естония
Старите градове и красивите сгради са голямото богатство на Европа. Аптеките също не правят изключение. Според VisitTallinn, една от най-старите, непрекъснато работещи аптеки в Европа, е Raeapteek, намираща се на площада до кметството. Тя е отворена през далечната 1422 г.

12. В датския език няма дума за „моля“
Дания е една от най-щастливите държави в света, така че това звучи малко изненадващо, но според VisitDenmark няма точен превод на думата „моля“. Това разбира се не бива да ви спира да бъдете учтиви.

 

 

Остави коментар

Продължете резервацията