Единствените 5 държави в света без летища

Въпреки че в момента по света не се случват много пътувания, никога не пречи да научим малко интересни факти за местата, които някой ден може да посетим. Обикновено, когато планирате посещението си в една държава, първата ви стъпка би била да резервирате полета си. Понякога обаче, не можете просто да се качите на самолета и да отидете където си пожелаете. Не и ако искате например да посетите петте държави, за които ще ви разкажем по-долу.
Ватикана

Ватикан е най-малката суверенна държава в света – както по площ, така и по население. С територия от само 440 декара, Ватикана няма собствено летище, но като отправна точка може да използвате двете международни летища в Рим. Летището Леонардо да Винчи – Фиумичино е на около 30 км. от границите на Ватикана.

Сан Марино

Говорейки за Италия, Сан Марино също няма собствено летище. Като петата най-малка държава в света, Сан Марино не е никак недостъпна, тъй като е само на 15 км. от известното международно летище Федерико Фелини. Не съчувствайте на жителите на Сан Марино, те всъщност живеят в една от най-богатите страни в света, с един от най-високите БВП на глава от населението.

Монако

Монако е град-държава, втората най-малка държава в света след Ватикана. Той притежава и титлата за най – гъсто населената суверенна държава в света. За да стигнете до Монако, трябва да пътувате половин час с кола от летището в Ница или да вземете лодка. Най – подходящо би било да пътувате с кола, тъй като Монако е домакин на едно от най-старите и престижни състезания от Формула 1 – Гран При на Монако, с най -късата писта от всички състезания на F1.

 

 

" За да летиш, не ти трябват крила, а простор, една голяма любов и малко мечти."

~ Силвия Кристъл
Лихтенщайн

Княжество Лихтенщайн е малка държава в Централна Европа, граничеща с две държави (Австрия и Швейцария), която също няма свое летище. Посетителите могат да влязат с кола, лодка или влак, който да хванат от близките швейцарски или австрийски гари. Най-близкото летище е швейцарският Санкт Гален – Алтенрайн. Лихтенщайн е близо осем пъти по-малък от Лос Анджелис, а в най-големия му град живеят само 6000 жители. Малка, но мощна държава, с един от най -високите БВП на глава от населението и един от най-ниските национални дългове.

Андора

Княжество Андора е малка страна в Югозападна Европа, която няма излаз на море. Тя се намира между Франция и Испания, в източната част на планините Пиренеи. Столицата на Андора е Андора ла Веля, която е и най-високо издигнатата столица в Европа. На три часа от Андора има пет летища, разположени в Испания и Франция. Със или без летище, Андора определено се справя много добре – тя често се класира на най-високо място по продължителност на живота – средно 81,2 години.

 

 

 

Източник: https://www.rd.com/

Остави коментар

Продължете резервацията