Кои държави нямат регистрирани случаи на COVID-19?

По целия свят страните регистрират рекорден брой случаи на коронавирус, от Италия до Съединените щати, където втората и третата вълна са още по-коварни в сравнение с първоначалната пандемия. Някои страни обаче остават незасегнати от коронавируса, отчитайки според Световната здравна организация нула случаи към месец ноември 2020 г.

 

 

В допълнение към 11-те държави, четири територии също съобщават за нула случаи на коронавирус: Американска Самоа, Света Елена, островите Питкерн и Токелау.

Ето и 11-те страни, за които СЗО казва, че не са докладвали никакви заболели от COVID-19:

 

1. Тувалу

Разположен на около половината път между Хавай и Австралия, Тувалу се състои от три коралови острова и шест атола, с обща площ от около 10 квадратни мили и население от над 10 000 човека. Независимата държава, членка на Британската общност, е постигнала успех чрез затварянето на границите си за пътуване, като в някои случаи прилага и задължителна карантина.

2. Туркменистан

Неотдалеченото местоположение на Туркменистан, в Централна Азия, повдига много въпроси за способността им да предотвратят пандемията от COVID-19, която е докоснала всички континенти в света, с изключение на един (Антарктика). И все пак страната не е признала официално случаи на коронавирус, въпреки че властите там са ограничили всички търговски пътувания, масови религиозни събития и насърчават социалното дистанциране и носенето на маски, съобщава Асошиейтед прес.

3. Тонга

Кралство Тонга е архипелаг в южните части на Тихия океан. То се намира на юг от Самоа и на изток от Фиджи. Според информацията, монархията е държала коронавируса далеч от бреговете си, като ограничава круизните кораби още в ранните етапи на пандемията, затваря летищата и дори въвежда национален локдаун, според Асошиейтед прес.

4. Самоа
Съставена е от четири населени острова и няколко необитаеми острова. До 4 юли 1997 г. е известна като Западна Самоа. Източната част от островите Самоа принадлежат на САЩ. Правителството на страната забрани почти всички пътувания до нейните острови, с изключение на неотложните пътувания, при които беше въведен задължителен карантинен период, за да се избегне внасянето на COVID-19 в страната.

5. Палау

Палау е архипелаг с повече от 300 острова, който се намира на около 800 мили югозападно от Гуам и на повече от 500 мили източно от Филипините. Това е независима държава в свободна асоциация със САЩ. Островната държава първоначално спря всички търговски въздушни пътувания, за да предотврати пандемията от коронавирус, а по-късно премина към модела на задължителна карантина.

6. Северна Корея

Северна Корея е една от двете страни, които не са островни и които са влезли в този списък, въпреки че докладването на нула случаи на новия коронавирус е поставено под съмнение. Северна Корея споделя граница с Китай и Южна Корея и докладването на никакви случаи, според някои експерти, звучи невероятно. Северна Корея, с население от 25 милиона души, въведе строг локдаун, ограничения за пътуване и затвори своите граници.

7. Ниуе

Ниуе е коралов остров в централната част на Тихи океан, разположен на около 1500 мили североизточно от Нова Зеландия. Открит е от Джеймс Кук на 20 юни 1774 г. През 1830 г. се появяват първите мисионери. През 1900 г. островът става протекторат на Великобритания, а една година по-късно е предаден под управлението на Нова Зеландия. Страната е получила подкрепа от Нова Зеландия за борбата с COVID-19.

8. Науру

Република Науру е малка островна държава в южната част на Тихия океан, южно от Маршаловите острови. Науру е третата най-малка държава в света по размер, с територия от малко над 8 квадратни мили и население от около 10 000 души. Съобщава се, че страната е държала коронавируса на разстояние чрез стриктни ограничения за пътуване до съседните им островни държави.

9. Кирибати

Република Кирибати е островна държава в Тихия океан, разположена на около 2000 мили югозападно от Хавай и обхваща 14 атола и 18 острова. Нацията, която е от малкото разположени във всичките четири полукълба на планетата, въведе рано ограничения за пътуване, като само няколко авиокомпании пътуват до отдалечената държава.

10. Федеративните щати Микронезия

Федеративните щати Микронезия са съставени от над 600 острова. Сушата на Микронезия е доста малка – 702 km2, но държавата заема около 2 600 000 km2 от площта на Тихия океан. Въпреки че страната съобщава за нула случаи на COVID-19, според Световната здравна организация, тя е получила подкрепа от САЩ, Китай и Япония през цялата пандемия на коронавируса.

11. Острови Кук

Островите Кук са владение на Нова Зеландия и се намират в централната част на Тихия океан. Обединяват 6 острова и 9 атола и са разпределени в 2 островни групи – Северни и Южни Кукови о-ви. Съобщава се, че страната е държала вируса извън територията си чрез въвеждането на задължителни карантини при влизане и временна забрана на лодки и круизни кораби да спират на нейните пристанища.

 

 

Източник: https://www.usnews.com/

 

Остави коментар

Продължете резервацията