Има толкова уникални и магични места по света, които е трудно да бъдат подбрани в един малък списък. Тук ви представяме 10 невероятни чудеса на света, които да си помечтаем да посетим, когато можем …

1. Пещерата Прая-Након, Тайланд
Пещерата Phraya Nakhon в националния парк Khao Sam Roi Yot е една от редица пещери, изсечени във варовиковите скали, на 250 километра южно от Банкок. Пътят към пещерата ви води по груби каменни стъпала, минавайки през борова гора, огласявана от мрачни лангури. Когато влезете в централната част на пещерата, върху вас се изсипва ярка светлина от отвор, който се е образувал от срутването на тавана преди много време. Образува се великолепен естествен прожектор, който осветява пещерата, а отдолу е разположен златния павилион Kuha Karuhas, заобиколен от няколко дървета. Павилионът е построен в края на 19 век за посещението на крал Рама V, който никога не го е видял, но много тайландски крале след него са идвали тук на поклонение.

2. Живите мостове на Индия
Планинския щат Мегхалая, в североизточна Индия, е най-влажното място на Земята. Там животът никак не е лесен. Прекосяването на бушуващите реки, може да се превърне в нещо невъзможно по време на сезона на мусоните (от юни до септември), а изградените на места бамбукови мостове, просто изгниват.
И така, преди няколко века народите Khasi и Jaintia измислят гениално решение: започват да изграждат мостове от живи корени. Каучукови дървета са засадени от двете страни на реката, а корените им са прецизно обучени да растат над водата. Най-здравите мостове достигат възраст от над 100 години, а повече от 20 години може да отнеме на корените да се срещнат. За да проучите част от тези завладяващи структури, ви трябва водач и добра физическа форма за няколкочасовия пешеходен поход.

3. Падината Данакил, Етиопия
Падината Данакил е не само едно от най-горещите места на Земята (достигайки 50° C), но доскоро поради напрежението със съседна Еритрея, мястото беше зона със забранен достъп. Посещаването на едно от най-горещите и най-негостоприемни кътчета на земята може да не изглежда привлекателно на пръв поглед, но падината Данакил в Етиопия си струва да се види. Тя е възникнала в резултат на сблъсък на три литосферни плочи, изпълнена е с бълбукаща лава и купчини сяра, а солeните езера, които контрастират с хилядите луминисцентни цветове се разстилат докъдето ви стигат очите.

4. Приказните комини, Турция
„Приказните комини“ на Кападокия, в турската долина Гьореме, е една от основните атракции на страната и се посещава от хиляди туристи. Този лунен пейзаж е отнел милиони години, а кулите му са оформени от мек туф, създаден от вулканичната пепел, изсипвала се над праисторическа Турция и покрити от слой твърд базалт.
Времето и ерозията са се погрижили за останалото. Въпреки че природата е изваяла тази вълшебна сцена, това, което човечеството прави по-нататък, е също толкова впечатляващо. Цели пещерни градове са построени за защита срещу арабските нашественици, а в скалите са изсечени около 600 християнски църкви. Най-известната е Karanlik Kilise (Тъмната църква), където приглушен шепот, огромни арки и нежни византийски стенописи изпълват пещерата. Но не под земята ще намерите най-добрите гледки. При изгрев и залез стотици ярко оцветени балони с горещ въздух се извисяват в безкрайното синьо небе, докато полусветлината хвърля златен блясък над Гьореме.

5. Баалбек, Ливан
Храмовият комплекс на Баалбек е бил доскоро скрит за света. Години наред той попада в списъците за „забранени пътувания“ на много страни поради нестабилността в района. Това означава, че малцина са изминали двучасовото пътуване от Бейрут до колосалните му храмове.
В края на 2018 г. мястото е отново отворено за посещение. Имате шанса да изследвате някои от най-добре запазените римски архитектури извън Италия и една от най-големите мистерии на древния свят. Баалбек е бил финикийски град много преди пристигането на гърците (334 г. пр. Н. Е.) или римляните (64 г. пр. Н. Е.). Мястото е защитен обект на ЮНЕСКО, а градът е само на 84 км от столицата Бейрут.
Храмовете са изградени върху гигантски монолити – някои с тегло 800 тона. Как са били изрязани и положени е загадка, която остава неразгадана и до днес. Но не само храмовете на Баалбек привличат вниманието на посетителите. Може да комбинирате посещението си тук с обиколка на долините и лозята на стария Ливан.

6. Гората Цинги, Мадагаскар
Добре дошли в „Гората на ножовете“. Непробиваеми варовикови кули, огромни пропасти и удивителни каньони очакват пътешествениците, които посещават националния парк Tsingy de Bemaraha. Това е любимо място на много катерачи, но е и доста опасно – едно подхлъзване по гладките стени би могло да ви коства живота.
Един от най-добрите начини да се насладите на това природно чудо е с кану. Отплавайте рано сутрин по червено-оранжевата река Манамболо, за да избегнете горещината през деня. Преминавайки под планината Бемараха, игловидните шипове на Tsingy, някои от които надхвърлят 60 метра, ще се издигнат пред вас. Редки птици обитават горите, езерата и мангровите гори, като дори можете да зърнете величествения мадагаскарски рибен орел в действие.

7. Пингвини, Южна Джорджия
Ако днес капитан Кук се натъкне на равнината Солсбъри в Южна Джорджия, първоначалното му твърдение, че островът не си заслужава да бъде открит – би било малко по-различно. На този остров, намиращ се на два дни плаване източно от нос Хорн, има уникални колонии на кралски пингвини. Южна Джорджия е едно от най-важните места за размножаване на кралските пингвини в целия свят. Там могат да се срещнат също морски лъвове, тюлени и други видове пингвини. Тук гнездят и милиони други по-малки морски птици. Единственият път към този рай на пингвините е да поемете на Субантарктически круиз. Ако посетите мястото през периода от ноември до март, ще имате възможността да наблюдавате и размножаването на кралските пингвини.

8. Коно де Арита, Аржентина
Впечатляващата солна равнина на Салар де Арисаро е втората по големина в Аржентина. Безжизненият марсиански пейзаж се простира на много километри и изглежда още по-странно, когато на хоризонта се появи Коно де Арита. Това е стратовулкан, който се издига на 150 м. височина и разкрива пред очите ви една различна гледка. Конусът наподобява гигантска пирамида, която изпъква на епичния, загадъчен и завладяващ фон. В древни времена Коно де Арита се е смятал за свещено място: още преди пристигането на инките, пирамидата е била церемониален център.

9. Лалибела, Етиопия
Лалибела е вторият най-свещен град в Етиопия след Аксум и е дом на голям брой средновековни пещерни църкви, включително и на най-голямата в света. Построен е от цар Лалибела с цел да бъде новият Йерусалим след завземането на Йерусалим от мюсюлманите през 12 век.
В района на Амхара, в северната част на Етиопия, са разположени 11 изсечени в скалите църкви. Те са наречени Осмото чудо на света и са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, през 1978 г. Тези уникални места за поклонение са свързани чрез сложни тунели и са изсечени под земното равнище, единствено с помощта на чукове и длета. Бет Медхане Алем е най-голямата църква, с размери 33,5 на 23,5 метра, но най впечатляващ е Бет Гиоргис – издълбан на 15 метра дълбочина във формата на кръст.

10. Риф Нингалу, Австралия
Това е най-големият периферен коралоф риф в света, разположен по протежение на северозападното крайбрежие на Австралия, много близо до залива Екмут, в Индийския океан. През 1987 г. рифът и околните води са признати в Австралия за морски национален парк, а през 2011 г. цялата зона на парка е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Този подводен рай гъмжи от всякакъв вид тропически живот: 738 вида тропически риби с най-необичаен и ярък цвят, 300 вида корали, около 1000 вида морски растения, 600 вида безгръбначни и ракообразни, делфини, гърбави китове и, ако имате късмет, може да зърнете неуловимата китова акула.
Гмуркачите може да се отправят и към тюркоазения залив, където могат да изследват удивителни корали в ярки цветове. Ако предпочитате обаче да останете сухи, качете се на борда на лодка със стъклено дъно и се любувайте на зашеметяващата флора и фауна.

Източник: https://www.wanderlust.co.uk/

Остави коментар

Продължете резервацията