Отменен е най-известният бирен фестивал в света – Октоберфест

Сигурно вече знаете, че Октоберфест е официално отменен заради пандемията от COVID-19. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменян 24 пъти. Настоящата отмяна е първата в следвоенния период. Ето и още няколко любопитни факта за фестивала:

 

Октоберфест означава Октомврийски фестивал, но името „Октобер“ е подвеждащо, защото по-голямата част от фестивала се случва през септември…

Това е 204-годишна традиция, като първоначалната идея не е била това да е фестивал на бирата. Първият Октоберфест се провежда в чест на бракосъчетанието между принц Лудвиг и Тереза ​​от Сакско-Хилдбургхаузен през 1810 г.

С толкова много бира, която се консумира, очевидно е, че някои хора могат да се почувстват зле и в крайна сметка да върнат част от бирата … И затова наскоро Adidas пусна лимитирано издание на маратонки, защитени от повръщане, вдъхновени от Октоберфест.

Местните го наричат ​​„Wiesn“. Името идва от Терезиенвизе – земята, където се провежда, и също така от Тереза – принцесата, която се е омъжила там.

По време на Октоберфест традиционните посетители носят баварски шапки (Tirolerhüte). Колкото повече кичури козя козина има върху шапката, толкова по-богат е носителят й.

През 2018 г. са изпити рекордните количества от 7,5 милиона литра бира!

Бирата е специално приготвена за Октоберфест и е изключително силна. Една халба бира се равнява на 8 шота шнапс.

В района на фестивала има палатка на Червения кръст, която обикновено е пълна. През 2018 г. поне 5800 души са потърсили медицинска помощ.

През 1896 г. Айнщайн, някога работил като електротехник, е помагал в поставянето на една от шатрите на фестивала.

В изгубените и намерени вещи (Lost & Found) се събират около 5000 артикула всяка година. Това включва инвалидни колички , бебешки колички, паспорти, ключове и кучета. Сватбените халки също изглеждат изненадващо разхлабени по време на Октоберфеста. Изглежда, че загубата на потомствотото е също доста често срещан страничен ефект от пиенето на бира. Не се притеснявайте обаче, тъй като има специален офис за изгубени и намерени деца.

Въпреки, че Октоберфест е отменен заради пандемията от коронавирус, организаторите му решават да направят мини формат. Така обичания от германците бирфест ще се проведе, но не както обикновено и при засилени противоепидемични мерки. 

 

 

 

Остави коментар

Продължете резервацията