Италианската долина Сен Бартелеми – рай за любителите на звездите

Италиански град стана първият в страната, сертифициран като Starlight Stellar Park от Фондация Starlight. Тази фондация е част от ЮНЕСКО и има за цел да защити нощното небе и правото на звездна светлина. Италианската долина Saint-Barthélemy в Аоста е рай за любителите на звездите. Това е четвъртият звезден парк Starlight в света, защото предлага красиво нощно небе, изпълнено със звезди, които може да наблюдавате както с телескоп, така и с невъоръжено око.

 

„Тъй като почти няма светлини, това е едно напълно различно преживяване. Единственото място, където съм виждала звезди като тези, е в морето.“ – казва Джорджия Фазолино, която живее в Милано, но гостува в градчето от дете.

 

Районът е и дом на Астрономическата обсерватория на автономния регион на долината Аоста. Долината Сен Бартелеми е заобиколена от естествен пръстен от планини, които са достатъчно високи, за да предпазят мястото от светлинното замърсяване на големите градове, намиращи се близо до нея. По тази причина небето е много тъмно и могат да се наблюдават много звезди, Млечния път, дори и галактиката Андромеда и то само с просто око. В долината живеят много малко хора, затова и няма много градски светлини. Уличните стълбове също са оборудвани със специални LED лампи, предназначени да хвърлят светлина само върху пътя, а не нагоре към небето.

 

„Уникално е, това е естествен музей на откритото небе, който не можете да видите никъде другаде. Чувствах се много малка в тази огромна вселена“ – казва Джована Фатигузо, която пътува от Торино за да наблюдава звездното небе.

 

На 19 септември отваря врати и чисто нов планетариум. Тогава се връчва и официално сертификата Starlight Stellar Park. Фабио Фалчи, един от водещите световни експерти по светлинното замърсяване и един от авторите на „Новият световен атлас на изкуствената яркост на нощното небе“ ще връчи наградата. Астрономическият туризъм става една чудесна възможност за развиване както на икономиката  на долината, така и на целия регион.

 

Източници: https://www.lonelyplanet.com/, https://www.euronews.com/

Остави коментар

Продължете резервацията