Митичната златна скала в Мианмар

Пагода Kyaiktiyo, известна още като Златната скала, е едно от онези места, които винаги надхвърлят вашите очаквания. В него определено има някаква магия. Отивате там и мислите, че това е просто златна скала, но след това осъзнавате, че това е много повече от това.

Пагода Kyaiktiyo е популярно място за поклонение сред будистите в Мианмар и неговото значение  е признато дори в международен план. Скалата е висока 5,5 метра и се намира на върха на планината Kyaiktiyo, 1100 метра над морското равнище. На върха освен Златната скала, ще намерите и огромен комплекс, съставен от няколко храма, ресторанти и къщи за гости.  Поставена на самия ръб, тази скала сякаш се противопоставя на гравитацията. Легендите казват, че скалата всъщност се задържа от кичур коса на Буда и това е причината, поради която стотици хиляди бирманци идват всяка година, за да я почитат.

 

Противно на законите на физиката, скалата е непоклатима вече над 2000 години. Местните вярват, че ако посетят това място три пъти в рамките на една година, ще бъдат благословени с богатство и признание.

 

 

До мястото може да стигнете с автобус от селото, разположено в дъното на планината Kyaiktiyo (Kinpun). Но има и друг начин, ако сте физически по-добре подготвени, да вървите пеша до там извън утъпкания от туристите път. Това е 16 километров преход чак до върха, като при нормално темпо и с няколко почивки не трябва да ви отнеме повече от 4 часа.

Да, пътуването може да бъде изтощително, но по пътя ще се срещнете с много поклонници ходещи с боси крака, ще минете покрай малки села, чиито жители се изхранват от водата, храната и сувенирите, които продават на поклонниците. Всички бирманци са много дружелюбни, ще ви махнат с ръка и ще ви се усмихнат.

По време на залез скалата блести в целия си блясък и можете да прекарате часове, просто седейки и възхищавайки й се.

Снимки: Heritage Auctions, HA.com

Остави коментар

Продължете резервацията