Първият вековен дървен замък в Япония превърнат в хотел

Японски хотел предлага на своите гости единствено по рода си преживяване – да поживеят като средновековен господар в един истински замък. Замъкът Озу, в град Озу – префектура Ехиме, е първият и единствен замък в Япония, който позволява на туристите да нощуват в него. С история, датираща от 1617 г., това е един от малкото замъци останали в Япония, направени от дървен материал.

Наречен „малкото Киото“ на Ийо (древното име на префектура Ехиме), градчето Озу е известно със своята живописна река Хиджи, историческа архитектура и елегантния четириетажен замък Озу.

Оригиналният замък Озу е бил разрушен през 1888 г. Местните жители са се ангажирали да го възстановят през 90-те години, като са използвали стари снимки и дървени модели за свой ориентир. 


Но въпреки че превръщането на замъка Озу в хотел, само по себе си е забележителен подвиг, всъщност това е част от една по-голяма мисия – съживяване на региона и превръщането му в по-добро място за живот. От 50-те години на миналия век досега, градът бележи значителен спад на населението – от 79 000 жители през 1955 г. до 42 000 през 2020 г. Kita Management става част от решението на проблема. Това е организация, която се стреми да запази старите къщи, „които изчезвали с тревожна скорост“. „Това води до затваряне на бизнеси и изоставяне на къщи, което кара младите хора да напуснат, за да търсят по-добри перспективи“, казва Диего Коза Фернандес, директор на отдела за архитектура и култура в Кита Мениджмънт. „При липса на млади двойки се раждат по-малко деца и снежната топка става все по-голяма.“
При тези трудни обстоятелства много наемодатели решават да съборят старите си къщи поради предполагаема липса на икономическа стойност. „В повечето случаи бившите къщи остават празни или се използват като паркинги“, казва Фернандес пред CNN Travel. „Имаше усещане сред местните жители, че тази тенденция не трябва да продължава. Нещо трябва да се направи.“


Сегашният замък Озу е реконструиран, с включена обособена хотелска част. Японските закони за защита на културните ценности налагат строги ограничения върху промяната на сгради, които са част от културното наследство. През първата година са разрешени само 30 посещения, като по време на всеки престой могат да бъдат допуснати до шест госта. Цената за двама е 1 милион йени на вечер (или 15 000 лв.) и 100 000 йени (1500 лв.) за всеки допълнителен гост. Тъй като в замъка няма магазини, тоалетни или климатици, в скрития ъгъл на комплекса за гостите на хотела е построена луксозна баня.

При пристигането си гостите могат да изберат да се облекат в традиционно кимоно или в екипировка на средновековен воин. Ще бъдете посрещнати от звука на тромпети, развяващи се знамена и малък ескадрон. След това ще се насладите на традиционното танцово представление – кагура. Вечерята се сервира в една от четирите кули на замъка, последвана от ритуал, състоящ се от наблюдаване на луната, пиене на саке и четене на поезия. След нощувката, гостите закусват в историческата вила Garyu Sanso, с изглед към река Хиджи.

Всичко това прави мястото задължително за посещение, разбира се когато Япония отвори отново своите граници.

 

Източник: CNN travel, Timeout.com

Остави коментар

Продължете резервацията