Най-красивите библиотеки в Европа

Библиотеките притежават особен чар, те предлагат спокойствие и знания на всички, които ги посещават. Те могат да бъдат исторически убежища, стоящи като горди реликви от миналото или лъскави модернистични скулптури, които възхищават и изумяват.
Сега ще ви покажем някои от най – невероятните библиотеки в цяла Европа.

 

 

Библиотеката към Икономическия университет във Виена, Австрия

Много хора ще разпознаят красивата национална библиотека във Виена по изумителните и барокови елементи и великолепните стаи. Част от нея е построена през 1898 г., като библиотеката е реновирана от Zaha Hadid Architects след пожар през 2005 г. Иновативният интериор и яркото осветление създават впечатление, че се намирате на друга планета. Библиотеката може да се похвали и с титлата „Най-голямата библиотека в немскоезичните страни“.

Библиотеката във Виенския университет по икономика и бизнес © Andrew Michael / Universal Images Group чрез Getty Images

Кралската библиотека в Копенхаген, Дания

Известна още като „Черният диамант“, Кралската библиотека в Копенхаген е истинско неомодерно бижу, разположено в историческия център, с изглед към протока Øresund. Построена през 1999 г., тя е продължение на старата градска библиотека и е една от най-значимите сгради в града. Черният куб е хипнотизиращ отвън със своите извънземни линии и лъскава черна гранитна и стъклена повърхност, докато от вътрешната страна има усукващи се форми, широки пространства и ескалатори. В допълнение към седемте си етажа, сградата има и голяма тераса, където се организират събития като концерти и пиеси. В сградата на библиотеката се помещава и Националният музей на фотографията, книжарница, кафене и ресторант. Библиотеката предлага и екскурзоводско обслужване на посетителите си.

Кралската библиотека на Копенхаген, известна още като „Черният диамант“ © Johner Images

Варшавската университетска библиотека

Университетската библиотека във Варшава, Полша е разположена в центъра на града и е основана през 1816 г., въпреки че новата сграда е открита през 1999 г. Много цветна и модерна, новата библиотека разполага и с тераса с четири различни градини. На входът и може да видите писания на различни езици, включително текстове от Платон на старогръцки език, както и един на древен полски език. Библиотеката печели много награди заради красотата на сградата си. Цялата външна структура е от мед и е покрита с растителност, която се изкачва по външната част на сградата към градината на покрива.

Предната част на сградата е покрита с живи растения © Meißner / ullstein bild чрез Getty Images

Библиотеката Марчана във Венеция, Италия

Една от най-големите и престижни библиотеки в Италия се намира във Венеция. Днес библиотеката съдържа една от най-важните колекции от гръцки, латински и азиатски ръкописи в света. Тя се намира на площад Сан Марко и е завършена през 1588 год. Сградата, проектирана от Якопо Сансовино, има елегантен и донякъде необичаен стил за периода, в който е построена. Много художници допринасят за красотата на нейния интериор, включително и такива от калибъра на Тициан и Тинторето.

Библиотеката Марчана във Венеция през нощта, © Gu

Библиотеката на Джон Райланд в Манчестър, Обединеното кралство

Библиотеката в Манчестър се намира в най-големия университет във Великобритания, който посреща над три милиона студенти, изследователи и посетители годишно. Основана е от Енрикета Райланд в памет на покойния й съпруг. През 1889 г. архитектът Василий Шампней проектира неоготическата сграда, която се строи за цели 10 години. Библиотеката се намира в сърцето на Манчестър и съдържа голям каталог с книги, включително много специални колекции. Читалнята, с високите си колони и сводест таван, е изпъстрена със сложни декорации и осигурява перфектния фон за снимка.

Интериора на библиотеката на Джон Райланд в Манчестър © Michael Barrow Photography

Библиотеката на абатство Адмонт, Австрия

Точно в центъра на Австрия , в град Адмонт, се намира най-голямата манастирска библиотека в света. Сградата е завършена през 1776 г. в бароков стил, а вътре можете да намерите различни художествени произведения, включително статуи и златни украси. Седемте стенописа на тавана са вдъхновени от „Духът на Просвещението“ и са рисувани от 80-годишния тогава Бартоломео Алтомонте. Особено красиви са четирите бронзови статуи в ъглите на основната зала, представящи смъртта, възкресението, ада и рая.

Библиотеката на абатство Адмонт в Австрия, най-голямата манастирска библиотека в света.

Централната библиотека "Оди" в Хелзинки, Финландия

Създадена в края на 2018 г., чисто новата библиотека „Оди“ е един от 37-те клона на градската библиотека в Хелзинки. Футуристичната и архитектура я превръща в нещо повече от просто библиотека. Триетажната сграда е направена изцяло от стъкло и дърво и е шедьовър на финландската архитектура. Тук можете да учите, работите, да се срещнете с приятели и да организирате събития.

Модерният и стилен екстериор на Oodi в Хелзинки © Kuvio

 

 

Източник: https://www.lonelyplanet.com/

Остави коментар

Продължете резервацията