Ключът на японците към дълъг и щастлив живот

Япония се нарежда сред държавите с най-застаряващо население в света, но някои от възрастните хора в страната нямат намерение да забавят темпото.

Миеко Нагаока за първи път започва да плува през 80-те си години, за да се възстанови по-бързо от контузия в коляното, която претърпява докато практикува Нох, традиционен японски театър. Когато става на 100 години, Нагаока публикува книгата си, озаглавена: „Аз съм на 100 години и най-добрият активен плувец в света“, преди да постави първия световен рекорд във възрастовата си група, преплувайки дължина от 1500 метра в 25 метров басейн. На 105 години тя все още участва в състезанията на Мастърс и в момента държи 18 световни рекорда. През септември 2019 г., Нагаока обявява пенсионирането си, преди да участва в последното си състезание, проведено във Фукуока. Тя се опита да постави световен рекорд на 50 м плуване по гръб във възрастовата група от 105-109 години , но беше принудена да се оттегли от състезанието. Тя напуска басейна, усмихната и под аплодисментите на своите фенове. Нагаока се премества да живее със сина си в Йокохама и се оттегля от невероятната си 25 годишна плувна кариера.

Друг уважаван спортист е спринтьорът от майсторски клас Хидекичи Миядзаки, който почина през 2019 г. на 108 години. Наричан още „Златния болт“, на името на олимпийския медалист Юсеин Болт, Миядзаки поставя на 105 години първия в света рекорд на 100 м спринт във възрастовата категория от 105 и повече години. Попитан за представянето му, той отговоря: „Не съм доволен от времето“.

Бързо приемаме добрите хранителни навици и упражненията като ключови за дългия живот. Но какво ще кажем за поддържането на състезателния дух? Здравословното съперничество, независимо от възрастта, съчетано с надеждата за постижение, изглежда играе също много важна роля.

Със сигурност това важи и за Юичиро Миура, на 86 години. Алпинистът и професионален скиор Миура е друг възрастен гражданин, който има статут на знаменитост както в Япония, така и извън нея. През 40-те си години той се опитва да кара ски на Еверест с парашут на гърба, предназначен да намали скоростта му, практика, известна като скоростно каране. Неговият подвиг е документиран във филма „Човекът, който кара ски на Еверест“, който печели награда „Оскар“ за най-добър документален филм през 1975 г. На 70 години той се завръща на Еверест и става най-възрастният човек в света, изкачил се до върха. Той счупва собствения си рекорд, когато отново изкачва Еверест на 75, а след това и на 80-годишна възраст. В началото на 2019 г. Миура се опитва да се изкачи, а след това да и да се спусне по Аконкагуа, най-високият връх в Южна Америка. На Плаза Колера, разположена на около 6 000 м надморска височина, лекаря на Миура му нарежда да спре, поради риск от сърдечна недостатъчност, предизвикан от голямата надморска височина. След като се връща в Япония, Миура обяснява по време на пресконференция, че решава да послуша съветите на лекаря си, тъй като все още се надява на друг опит. Сега той работи за целта си, а именно отново да срещне Еверест на 90.

Списъкът на активните възрастни хора в Япония е дълъг: 83-годишният състезател по маратонно бягане Мичихару Шимоджо и Сеичи Сано, който кара сърф на 80-годишна възраст са само част от многото активни възрастни хора, които могат да засрамят много от нас. Каква е тяхната тайна? Дали това е състезателният характер на екстремния спорт или е нещо фундаментално?

Стареещите общества се превръщат в глобален феномен. Според данните, събрани от ООН, до 2050 г. се предвижда броят на лицата на възраст 80 и повече години да се утрои, като от 143 милиона те достигнат до 426 милиона. Много държави в Европа вече имат застаряващо население, а Южна Корея, Китай и Сингапур се нареждат малко след тях. Необходими са нови социални, политически и законодателни промени за справяне със спада на икономическата производителност поради застаряващата работна ръка и нарастващите разходи за здравеопазване и пенсии. Най-важния, но често пренебрегван факт е, че страните ще трябва да преосмислят как да защитят душевното щастие на своите застаряващи граждани.

Япония има уникален манталитет, помагайки на своите възрастни граждани да превъзмогнат един по-голям страх от този от смъртта, а именно страхът да бъдат в тежест на обществото или на семейството си. Този страх се проявява като силен стимул да продължим да работим като зъбчатка в социалното колело, колкото се може по-дълго. Според годишния доклад за застаряването на населението, зашеметяващите 70% от хората на възраст 60-69 години и около 50% от хората на възраст над 70 години работят или участват в доброволчески дейности, обществени дейности или имат активни хобита. За да се отчете тази промяна, 70% от компаниите са удължили възрастовата граница за пенсиониране, което оказва влияние върху по-високия процент на заетост на възрастните хора през последното десетилетие.

Има доказателства, че мускулите могат да продължат да се укрепват, дори в напреднала възраст, което е в разрез с това, в което сме вярвали
Юко Огума

Воденето на социален живот, при който не се разчита на младите членове на семейството, е основен фактор за стартирането на хобита. Освен активните спортове като плуване (много популярен спорт при възрастните хора поради неговите рехабилитационни предимства), старейшините се занимават и с много други дейности – от традиционната калиграфия, аранжирането на цветя, шиенето, до свирене на музикални инструменти и танци.

Същият доклад показва и по-високи когнитивни способности при възрастните хора в Япония, в сравнение с тези от останалия свят. Според Юко Огума, доцент в здравния изследователския център за спортна медицина Keio, атлетичната способност е свързана с по-високи когнитивни способности. Това обаче не означава, че всеки човек на 80 години трябва да изкачи планина. „Лекото упражнение, независимо дали се разтягате, ходите ежедневно, тренирате в местното читалище, е ефективно“, казва Огума. „Не само за когнитивните функции, но и от социален аспект. В сравнение с преди 10 години, японските възрастни хора сега са по-здрави и имат по-високо качество на живот. Смята се, че това е комбинация от по-добрата медицинска помощ и разбирането на нашите тела. Напоследък има данни, че мускулите могат да продължат да се укрепват, дори и в напреднала възраст, което противоречи на това, в което сме вярвали. Ние вярвахме, че мускулите се влошават с възрастта, но изследванията установяват, че не само можем все още да тренираме и укрепваме мускулите си, но това е и много важно.

Най-възрастната инфлуенсърка в света е е Кимико Нишимото, 90-годишна „Insta-gran“, която се гордее с над 220 000 последователи в Instagram. Ако споменатите по-горе невероятни спортисти са символ на здравия ум и тяло, то тя е символ на сърцето и духа. Нишимото започва да посещава уроци по фотография, провеждани от сина й, след което се влюбва в звука на шътъра. Тя обича да се забавлява със своята „старост“: снима се в автомобилна катастрофа, докато кара скутер с бърза скорост или си прави селфи в торба за боклук. Тъй като тя, както и много други възрастни граждани, живее сама, синът й й купува робота „Pepper“, който да и бъде приятел. Тя се шегува, че му се кара, че е твърде шумен, но го облича в панделки, за да позира пред камерата.

Япония има някои суперзвезди сред „супер възрастните“, които помагат в борбата със стигмата на възрастта. В днешно време японските политици, компании и общности се фокусират все повече върху подобряването на качеството на живот на своите възрастни граждани. Именно техните постижения и постоянство трябва да ни вдъхновяват.

Когато питат Нишимото за нейната диета, тя признава, че пие бърбън във висока чаша и пуши цигари всеки ден. Така че просто воденето на здравословен начин на живот, не е единственият ключ за достигане до достолепна възраст. Може би отговорът е точно там, в радостта, която тя споделя всеки ден в своя Instagram.

 

Източник: https://www.bbc.com/

Остави коментар

Продължете резервацията