11-те най-мръсни точки във всяка хотелска стая

Много често имаме погрешната представа, че хотелите от по-висок клас са по-чисти и имат по-малко бактерии. Всъщност те могат да имат много повече.
„Вие вероятно си мислите, че като платите за по-скъп хотел, това би ви гарантирало и по-чиста стая, но това не винаги е така“, казва Дженифър Стаг, доктор на медицинските науки.

 

1. Дистанционното на телевизора

То може да бъде преносител на много бактерии, тъй като понякога гостите го използват без да си измият ръцете, след като отидат до тоалетната“, казва д-р Стаг. Покрийте дистанционното с найлонова торбичка, докато го изплозвате.

 

2. Бюрото в стаята

Върху бюрата в хотелските стаи много често могат да се открият респираторни вируси, които оцеляват до четири дни. Почистете бюрото с кърпа, преди да разположете вашите вещи или лаптоп.

 

3. Смесителите в банята

Кранчетата на мивките в банята понякога могат да се почистват със същата кърпа, която е използвана и за почистване на тоалетната, като по този начин се прехвърлят фекални микроби върху плота и кранчета“, обяснява д-р Стаг. „Това може да доведе до стомашно-чревни инфекции. Възможно е също върху тях да има и респираторни вируси, които се задържат няколко дни на тези повърхности.“ Още по-лошото е, че тези кърпи често се използват от стая в стая. Също така персоналът често изплаква чашите в банята и мини бара само с вода, затова е по добре да не ги използвате!

 


4. Телефонът

Ето едно място, което няма да изненада абсолютно никой! Телефоните в хотелската стая са магнит за микробите. „Стафилококови бактерии, които могат да причинят опасни кожни инфекции, са откривани върху телефони и дистанционни устройства“, казва д-р Стаг.

 

5. Кафемашините

Според д-р Стаг, кафемашините могат да съдържат плесен или респираторни вируси. По добре да се насочите към лобито на хотела за сутрешната си чаша кафе.

 

6. Кофите за лед

Да, дори ледът ви не е в безопасност! Кофите за лед в хотела могат да съдържат множество микроби, дори толкова опасни като норовирусът. Това се случва по-често, отколкото можете да си представите.

 

7. Възглавниците

„Организми, които причиняват болести предавани по полов път, могат да бъдат намерени върху спалното бельо, включително и върху възглавниците, ако те не бъдат изпрани“, казва д-р Стаг. Тя добавя, че е важно почистващия персонал да не хвърля възглавниците ви на пода, докато оправя леглото. Бъдете внимателни, това са знаци, че сте резервирали лош хотел.

 


8. Ключовете за стаята

Ето едно нещо, което докосвате няколко пъти на ден, без да се замисляте – вашата карта или ключ. „Те никога не се дезинфекцират, така че върху тях има толкова микроби, колкото и върху парите. Почистете вашата ключ карта колкото се може по-скоро“.

 

9. Диванът и столовете

Петната от телесни течности, които не винаги са видими с просто око, могат да съдържат различни вируси и бактерии.

 

10. Килимите

„Килимите са идеално място за размножаване на бактерии и микроби“, казва д-р Стаг. „Никога не оставяйте децата си да седят, лежат или да играят на килима и винаги носете чорапи или чехли.“

 


11. Вентилационните отвори

„Вентилационните отвори могат да съдържат мухъл, който може да причини дихателни проблеми“.

 

Сега, когато знаете кои са най-опасните места в хотелските стаи, може да помислите как да направите хотела си максимално безопасен и сигурен.

 

 

Източник: Reader’s Digest

Остави коментар

Продължете резервацията