Защо всички вируси произлизат от Китай?

В началото на март 2020 г. нов коронавирус, наречен COVID-19 върлува в повече от 70 страни и е убил повече от 3100 души, много от тях в Китай. Именно там вирусът се появява за първи път през декември 2019 г. Когато експертите се опитват да проследят откъде произлиза вируса, те стигат до пазара в китайския град Ухан. От първите 41 пациента, 27 от тях са били на този пазар. Въпреки че за произхода не съществували категорични доказателства, китайците бързо затворили пазара.

Но това се е случвало и преди….

Началото

През 2002 година коронавирус се появява на подобен пазар в южен Китай и се разпространява в 29 държави, като убива повече от 800 човека. Сегашният коронавирус е засегнал 71 държави и е убил повече от 3000 човека. Какво общо имат тези пазари с коронавирусите и защо се случва в Китай?

Известно е, че широк кръг животни са източник на коронавируси. Някои от вирусите, които предизвикват грип, произлизат от птиците и прасетата, ХИВ произлиза от шимпанзетата, а ЕБОЛА от прилепите. Що се отнася до COVID – 19, някои доказателства сочат, че произлиза от прилеп или мравояд, преди да достигне до човека. И ето къде се намесва пазарът Ухан в Китай. Той е от така наречените „wet markets“, или пазар на който се продава прясна риба, сурово месо, плодове, зеленчуци и др. Пазар, на който много животни са заклани, за да бъдат продадени. Животните стояли затворени в клетки, една върху друга, между които се стичали кръв, гной и изпражнения. Точно по този начин вирусът може да се прехвърли от едно животно към друго. Ако това животно влезе в контакт или се консумира от човека, пренася заразата директно върху него. Това, което отличава този пазар от останалите по света е, че предлага и голямо разнообразие от диви животни. Продават се диви животни от цял свят, като е възможно всяко едно от тях да пренесе потенциално опасен вирус.

 


Фаталното решение

Решението тези диви животни да се продават на един пазар с останалите храни е взето от китайското правителство десетки години по-рано. През 70те години Китай се е разпадал, а гладът е убил повече от 36 млн. души. Комунистическия режим, който управлявал по това време хранителната индустрия, не успявал да нахрани 900те милиона души население. През 1978 г. изправени пред тотален колапс, правителството прехвърля контрола върху хранителната продукция на частни ферми. По-големите ферми доминирали на пазара на най-разпространените храни като свинското и пилешкото месо, докато някои по-малки ферми се специализирали в отглеждането на диви животни с цел да се задържат на пазара. След като тези ферми били в състояние да помогнат в изхранването на населението, правителството им дава своята подкрепа. През 1988 г. политиката се променя и е приет закон, според който това производство преминава от частните ферми към притежанието и контрола на държавата. Това според Питър Ли, професор и изследовател на китайските животински пазари, е началото на катастрофата, тъй като дивите животни официално се приемат като естествен източник на прехрана. Отглеждането на диви животни се насърчава от държавата и така се дава начало на една нова индустрия. Малките частни ферми се превръщат в големи индустриални предприятия. Животните отглеждани от всички тези ферми са изложени за продажба на пазарите за храна в Китай. Тази индустрия започнала да набира голяма скорост, което разбира се отприщва и вълна от незаконна търговия с диви животни, като трафик на носорози, тигри и мравояди.

 


Повтаряне на грешката

През ранните години на 21 век тези пазари били вече наводнени от всякакви диви животни, когато се случило и неизбежното. През 2003 г. в Китай се появява вирусът на SARS, който е бил проследен до пазар за животни във Фошан, южен Китай. Учените открили следи от вируса в няколко диви котки и властите в Китай бързо затворили пазара и забранили отглеждането на диви животни. Но няколко месеца по-късно правителството одобрява 54 вида, сред които са и дивите котки, които могат отново законно да бъдат отглеждани във ферми. През 2004 г. търговията с диви животни е оценена на 100 000 млрд. юани, което е малка част от БВП на Китай, но въпреки това има  способността да оказва значително въздействие върху хората. Заради това въздействие, китайското правителство позволява на тази индустрия да се развива през годините. През 2016 год. на пазара се въвеждат и някои опасни видове, като тигрите и мравоядите, а през 2018г. печалбата от търговията с диви животни възлиза вече на 140 000 млрд.

 


Възможният изход

Според експертът Питър Ли продуктите от тези животни са рекламирани като тонизиращи продукти, като боди-билдинг продукти, като увеличаващи потентността и разбира се като лекарство за всякакви болести. Нито едно от тези твърдения не е вярно. Той също подчертава във видеото: „По-голямата част от хората в Китай не ядат животни от дивата природа. Хората, които консумират тези животни са богатите и могъщите – малцинството.“ Правителството предпочита да удовлетворява нуждите на тази обществена прослойка и да поставя в риск останалата част от населението – 1.4 млрд. души. Скоро след появата на коронавируса, Китай отново затваря хилядите пазари за храна и временно забранява търговията с диви животни. Организации по света настояват китайците да забранят тази търговия завинаги. Експертите отдавна предвиждат, че тези пазари, за които се знае, че са потенциални източници на болести, ще предизвикат още едно огнище на опасен вирус. Пазарите и търговията с дивата природа, както и правителството, които ги подкрепя са основният проблем на тези пандемии. Докато Китай не реши този проблем, има вероятност да се появят и още….

 

Източник: vox.com

Остави коментар

Продължете резервацията