Армения – най – добре пазената тайна в Европа

Армения често е пренебрегвана като туристическа дестинация, но ако посетите тази невероятна страна, ще намерите богато културно наследство, изобилие от древни забележителности и вкусна храна. Ето няколко причини да посетите Армения.

 

1. Първата християнска страна в света.

Знаете ли, че Армения е първата държава в света, която приема християнството като държавна религия? Това се случва през 301 г. сл. Хр. със съдействието на илюминаторът Григорий и арменския цар Трдат III. Страната започва разрушаването на езическите храмове и изграждането на християнски църкви. Първата е катедралата Ечмиадзин, която става първата християнска катедрала в света. Можете да видите това великолепно творение в град Ечмиадзин, религиозния център на всички арменци. Препоръчваме ви също да посетите мистериозния манастир Гегард, издълбан наполовина в скала, който е на възраст над 800 години. Друга алтернатива е манастира Татев, перла на средновековната арменска архитектура, или посетете затвора в манастира Хор Вирап, в който е бил затворен илюминаторът Григорий.

 

2. Насладете се на гледката към планината Арарат

Невъзможно е да посетите столицата на Армения, Ереван, без да забележите великолепната й природна забележителност – планината Арарат. Тя е символ на родината за всички арменци и до днес. Тази вдъхновяваща планина е красива през всеки един сезон. Арарат е известна като библейска планина, тъй като е спомената в Библията в историята за Великия потоп. Според написаното, Ноевият ковчег спира точно там и Ной се установява в долината на Арарат със семейството си. Въпреки, че Арарат се вижда от много места в Ереван, за да се насладите на най-красивата гледка е най-добре да се изкачите до върха на Каскадата или да отидете до зоната за наблюдение в парк „Победа“. За наистина спираща дъха гледка, излезте от Ереван до манастира Хор Вирап, където ще имате чувството, че почти можете да докоснете планината.

 


3. Вземете най-дългата въжена линия в света

Можете да стигнете до едно от най-великолепните творения на средновековната арменска архитектура, манастира Татев, с въжена линия, която се оказва и най-дългата в света (5,8 километра или 3,6 мили). Не е за тези, които имат страх от височини, тъй като ще се окажете за 12 минути на 320 метра над живописното дефиле на река Воротан. В края на пътуването си ще достигнете до уникален манастир, построен през IX-XIII век.

 

4. Езерото Севан

Езерото Севан е разположено толкова високо в планината, че когато седите на неговия бряг, водната повърхност изглежда така сякаш е на път да докосне небето. Това невероятно езеро е най-голямото и може би най-красивото в Кавказ. Чистата сладка вода се затопля едва в средата на лятото, което означава, че е идеалното място за разхлаждане в горещото време. Езерото, което местните наричат ​​„Арменското море“, е заобиколено от планини. Прекарайте един следобед тук и ще забележите как всеки час водата променя цвета си, от лазурно до тюркоазено и тъмносиньо. Можете също така да разгледате монашеския комплекс Севанаванк, построен през 874 г., който е разположен наблизо.

 


5. Опитайте най-древната кухня в Южен Кавказ

Арменската кухня е една от най-старите в Европа и най-старата в Южен Кавказ. Ястията тук са разнообразни и вкусни благодарение на използването на много подправки, билки и диви цветя. В Армения и особено в Ереван има много традиционни ресторанти, предлагащи голям избор от местни ястия. Като начало можете да поръчате Спас, кремообразна и нискокалорична супа, приготвена от ферментирало арменско кисело мляко (матсун). Опитайте също Арменската кюфта (кюфтета) или Толма (гроздови листа, пълнени с кайма). Също така не забравяйте да опитате тяхното сочно барбекю или khorovats, както казват местните. Приготвянето му е истински ритуал, в който според традициите участват само мъже. Като закуска опитайте бялото арменско сирене и бастурма (сушено месо с подправки). Можете да го увиете в лаваш, арменски национален хляб, включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. За десерт най-добрият избор е арменската гата, бутер тесто, което се топи в устата ви.

 

6. Насладете се на голямото разнообразие от плодове и зеленчуци

Поради благоприятния климат и топлите лъчи на слънцето, арменската земя осигурява огромно количество сочни плодове и здравословни зеленчуци за своите жители. Всяка година през лятото и есента рафтовете на магазините са натъпкани с разнообразни плодове и зеленчуци. Когато посещавате страната, не забравяйте да опитате известната златна арменска кайсия, която всяка година поглъща ярките лъчи на арменското слънце и гарантирано ще ви хареса поради нежния си вкус и аромат. Само в Армения можете да се насладите на този вкусен prunus armeniaca.

 

7. Купете си красив килим

Много историци смятат Арменското планинско пространство за родно място на източния килим. Не е известно дали това е вярно или не, но от древни времена арменската традиция в тъкането на килими се слави с високото си и уникално качество не само в страната, но и в чужбина. Ако искате да се запознаете с тъкането на килими в Армения, съветваме ви да посетите галерията и фабриката Mgeryan Karpet. В тяхната галерия можете да видите стари произведения от 16-19 век и да купите тези, които ви харесват най-много. За добра покупка можете да посетите и Вернисаж, открития пазар за сувенири, разположен недалеч от площад Република. Пазарът предлага голямо разнообразие от вещи, антики, стари килими, сребърна керамика, керамика, национални музикални инструменти, вази от оникс и много други.

 


8. Опитайте най-вкусната вода в света

Знаете ли, че водата в Армения се смята за една от най-безопасните и вкусни в света? Тайната е, че идва от чисти природни източници. Друга уникална особеност на Ереван е, че на почти всеки ъгъл можете да намерите малки фонтани с питейна вода. В чест на 2750-годишнината си, градът получава 2750 малки фонтана, по един за всяка година. Годишнината отдавна отмина, но фонтаните остават и всеки може да пие чиста студена вода напълно безплатно.

 

9. Почувствайте истински адреналин

Поради планинския си терен и благоприятен климат, Армения е чудесно място за екстремни спортове. През последните години, страната става особено популярна за парапланеризма. Местата за летене в Армения са разнообразни и живописни с предвидима макрометеорология. През лятото можете да се насладите и на хайкинг пътеките. Често туристите избират да се катерят в планината Арагац, най-високата точка на Армения (4090 метра). През зимата страната има отлични условия за любителите на ски и сноуборд. Най-популярният ски курорт е Цахкадзор, който разполага с четирискоростен седалков лифт, оборудван с модерна и безопасна технология и повече от дузина добре оборудвани ски писти. В сравнение с други европейски дестинации, Армения е чудесно алтернативно място за ски, на достъпни цени.

 


10. Срещнете се с любезните и гостоприемни местни жители

Има една стара арменска поговорка „ Гостът е дар от Бога“. Арменците горещо приветстват чужденците и искат да направят всичко възможно, за да ги накарат да се почувстват комфортно в родината им. Много туристи изтъкват, че никъде другаде не са виждали такова гостоприемство, както в Армения. Не се изненадвайте, ако по време на пътуването ви, напълно непознати ви поканят в дома си и ви почерпят с най-различни вкусотии. И е много вероятно в края на пътуването ви да намерите добри арменски приятели, които ще чакат завръщането ви в любимата им родина.

Източник: https://theculturetrip.com/

Остави коментар

Продължете резервацията