6 дестинации, които да посетим през март

Спечелихте си малко време за отпуска през март? Какво е добре да посетим в този период от годината? През месец март всяка година се провеждат различни събития по характер – от традиционни до модерни. Древен будистки ритуал и модерен музикален феномен са само две от събитията, които сме приготвили за вас. Но има още много неща, които могат да се видят.
Да тръгваме!

 

1. Пътуване назад във времето, Луксор, Египет

Луксор се намира на река Нил и е построен на мястото на древния град Васет (или Тива на древните гърци), седалище на египетските фараони между 16 и 11 век пр.н.е. Известен е също като най-големият музей на открито в света, заради останките на храмовите комплекси Луксор и Карнак. Тези храмове лежат на източния бряг на Нил, докато над западния има други гробници и храмове, допълващи красивата обстановка от древни руини и могъщи статуи, места за поклонение и дворци, които са били посещавани от някои от най-могъщите хора на древния свят. Близката „Долина на царете“ е поредица от гробници, изкопани в скала, принадлежащи на най-почитаните фигури в Египет за период от над 500 години. Март е идеалното време да посетите Луксор, когато е по-хладно и по-малко пренаселено. Тук ще имате много поводи за размисъл за хилядите години човешка история, за възхода и падението на цивилизациите и техния начин на живот.

 


2. Фестивала на гроздето, Мендоса, Аржентина

Аржентина е известна със своето вино, а регионът Мендоса е може би най-известният от всички тях. Тук от 6 до 9 март се провежда един от най-големите празници на гроздето. Около 22 000 души посещават фестивала, като това може да го нареди до други големи културни събития по света, като Карнавала в Рио, Марди Гра и Венецианския карнавал. През седмицата винопроизводители от цялата страна пристигат и организират дегустации из града. Следва парада Виа Бланка, в който всеки регион на страната рекламира своите стоки и показва винената си кралица. На следващия ден в парада се включват сценични треньори, винтидж автомобили, животни, гаучоси (легендарните пастири на Пампата), както и групи от музиканти и актьори, привлечени от целия континент. Финала се провежда в могъщия гръцки амфитеатър, където над 400 актьори правят грандиозно шоу, възхваляващо историята и духа на винарите, което завършва с пищни фойерверки и коронясването на Рейна де ла Вендимия (кралицата на реколтата).

 

3. Неоткритата Италия, островите Егади, Сицилия

Ами ако ви кажем, че има място в Италия, което все още не е било много посещавано? Ако наистина познавате Италия сигурно бихте предположили някъде на юг – Пулия или Калабрия, някъде там. И със сигурност, това са места, които хората не познават много добре, но тук ще споменем малък архипелаг от пет острова край западното крайбрежие на Сицилия: островите Егади. Той се ъстои се от островите Фавиняна, Леванцо и Маретимо и скалистите острови Формика и Мараоне и са една от най-добре пазените тайни в Европа. Леванцо е най-малкият от трите основни острова и е всичко, на което бихте могли да се надявате: струпвания от малки бели къщички, крепящи се на ръба на скалите, които се спускат надолу към малко пристанище, където водолазите могат да изследват останките от римски кораб, запазен на дъното на лагуната. Островът Маретимо е добро място за разходка. Замъци и църкви се извисяват над хълмовете, а ако поемете на поход, може да достигнете до най-високата точка на острова, където ще имате усещането, че света ви принадлежи. На Фавиняна може да се отдадете на почивка и плаж или просто да се разходите между причудливите рибарски селища, разпръснати по бреговата ивица.

 


4. Приключение в Атлантическия океан, Мадейра, Португалия

С прекрасен климат почти през цялата година, Мадейра е известен със своята морска храна, красиви пейзажи и буйни долини, от които произлиза гроздето в едноименното вино. Ако идеята ви е да лежите просто на плажа, това не е вашето място. Островите са планински, със скали, издигащи се от океана до върха на самия остров Мадейра – 1862 метра. Това означава, че е чудесно място за хайкинг, разглеждане на пещери, сърфиране, каньонинг и други авантюристични дейности, както и за малко по-пасивни неща, като наблюдаване на китове и делфини. В столицата Фуншал вземете кабинковия лифт до Ботаническата градина или двореца Монте – 15 минутно пътуване, което предлага панорамна гледка към залива Фуншал и океана. Когато приключите се върнете в планината, като използвате един от най-странните, но най-традиционните видове транспорт на острова: морските шейни. Шейната се бута от двама души, облечени с бели униформи. Този метод на транспортиране датира от 1890 г., когато местните жители са търсили лесен начин да пътуват по стръмния път към столицата. Би било голям пропуск да не опитате! В противен случай просто се отдайте на прекрасната кухня на острова – морските дарове, месото, зеленчуците и прекрасните местни плодове се приготвят по стар традиционен начин.

 


5. Фестивала SXSW, Остин, Тексас, САЩ

Остин е мястото, където се провежда известния фестивал South by Southwest (SXSW), като през 2020 г. той ще се проведе от 13 март до 22 март. В днешни дни той е определян повече като конференция, отколкото като фестивал, тъй като от създаването си през 1987 г. преминава през много сфери като музика, филми, комедия, изкуство, конференции, изложби, изложение за видео игри и много други. Първият фестивал привлича 700 музикални изпълнители, като в момента се регистрират около 28 000, което прави SXSW една от най-големите сцени за изява на таланти от целия свят. Това е трамплин за редица групи, които могат да бъдат забелязани там. Никога не знаеш кой те гледа, а може би точно това място е първата ти стъпка по пътя към звездите.

 

6. Огънят на древните, Нара, Япония

На изток от Осака се намира град Нара, където през първата половина на март се провежда фестиивала Омизутори, поредица от будистки религиозни събития. Той се провежда всяка година в продължение на 1250 години, което означава, че това е един от най-старите будистки фестивали в Япония. Най-известното събитие е Отаймацу, което се провежда всяка вечер от 1 до 14 март в зала Нигацудо, част от храма Тодайджи. Точно след залез слънце десет гигантски факли с дължина от шест до осем метра се запалват и пренасят на балкона на Нигацудо, а пламтящата жарава се изсипва върху тълпата отдолу. Това трябва да донесе здраве и благополучие през идната година.

 

Източник: https://www.kiwi.com/stories

Остави коментар

Продължете резервацията