Невероятни подводни скулптури в Индонезия

Подводната инсталация "Nest" в Гили Мено, Индонезия

Мястото е създадено от Джейсън де Кайърс Тейлър, известен подводен скулптор. Скулптурите му могат да бъдат открити на места като Карибите, Канарските острови и дори в Темза, в родната му Великобритания. Изкуствения коралов риф е разположен в плитките води край плаж в Индонезия – и в близост до новооткрития луксозен плажен курорт – BASK, който е завършен през 2019 г. и който разполага с 87 луксозни вили.

Подводната инсталация представлява кръг от 48 човешки фигури в реален размер, които се очакват да се покрият с корали. Това прави мястото любима дестинация на гмуркачите, които изследват бреговете на малкия остров Гили Мено между Бали и Ломбок.

Островът, който има постоянно население от едва 500 души, е известен със своята екосистема и популацията на костенурки. По тази причина, скулптурите са направена от pH неутрален, екологичен бетон и представляват отливки на реални хора. Мястото е създадено, за да се превърне в дом на корали и според твърденията, в рамките на една година, океанът ще го превърне в риф, който ще продължи да расте с времето.

„На първо място Nest е екологично пространство. Меките корали и гъби ще цъфтят бързо, проправяйки пътя на деликатните твърди корали към един напълно изграден риф. Но Nest също е мост между човешкия и морския свят. Той е достъпен за всеки и може да бъде достигнат след кратко плуване от плажа. Надявам се хората да го разглеждат като произведение на изкуството и като врата към подводния свят ”

Джейсън де Кайърс Тейлър

Авторът също така отбелязва, че 40% от кораловите рифове по света през последните десетилетия са изгубени и се надява, че мястото ще напомня на хората за крехкостта на тези невероятни форми на живот.

 

Призрачно красиви подводни скулптури

Бали без съмнение е дом на някои от най-зашеметяващите пейзажи в света и това подводно произведение го доказва за пореден път. Спиращите дъха скулптури са едновременно зловещи и завладяващи.

Къде е първият подводен музей в Европа?

Museo Atlantico, първият подводен музей в Европа, бе отворен в Лансароте, Испания през 2017 г. Състои се от над 300 произведения, създадени от Тейлър, които могат да бъдат изследвани от водолази или от лодки със стъклено дъно. Посетителите на сайта ще научат повече за морския живот и влиянието на климатичните промени върху него. Един от най-зашеметяващите експонати е „Human Gyre“, който представлява 200 фигури разположени в кръг, които също създават рифова формация за морските обитатели, като същевременно напомнят на зрителите, че всички сме свързани чрез нашите океани.

 

Други интересни места за изследване под вода

Европа не е единственото място, където може да изследвате атракции под водата. Подводен музей също беше открит в САЩ през 2018 г. Подводният музей е открит в Мексиканския залив във Флорида, позволявайки на водолазите да се насладят на невероятните подводни инсталации, предназначени да помогнат на местния морски живот. Входът в музея е безплатен, но има такса за влизане в Държавния парк Грейтън Бийч, а посетителите трябва да притежават водолазен сертификат. В Калифорния, езерото Тахо стартира първата подводна пътека, където водолазите могат да изследват повече от дузина потънали кораби, а в Европа е открита нова подводна пътека около Малтийския архипелаг – едно от най-добрите места за гмуркане в светa.

Източник: https://www.lonelyplanet.com/

Остави коментар

Продължете резервацията