„Кладенецът на Яков“ – смъртоносно гмуркане

Югозападно от Остин, в графство Хейс, Тексас, се намира едно от най-опасните места за гмуркане в света. „Кладенецът на Яков“ (Jacob’s Well) е артезиански извор, който отделя хиляди галони вода всеки ден и е втората по големина пещера в Тексас, изцяло потопена под вода. В привидно спокойният и безопасен басейн на „Кладенецът на Яков“ се влива рекичката Cypress Creek. Според местните жители в самия кладенец няма нищо опасно. Истинската опасност се крие в намиращите се под водата пещери. Неговата красота и почти постоянната температура от 20 градуса на водата, привлича посетители и водолази от цял ​​свят.

Какво представлява „Кладенецът на Яков“?

Това е извор, в който се влива реката Cypress Creek. Той се снабдява от водоносен хоризонт, на около 140 фута под повърхността на извора. Любителите на природата идват целогодишно, за да потопят пръстите на краката си в топлата вода. Под извора се намира изключително опасна пещерна система, която само професионалисти по пещерното гмуркане и изследователи могат да изследват. Тази предпазна мярка е взета заради загиналите там хора, което се посочва и в уебсайта на град Уимбърли. Опитвайки се да подобрят и поддържат екосистемата, изследователите са открили, че пещерната система е с дължина близо една миля и дълбочина почти 140 фута. 8 или 9 – точната цифра не е сигурна – са хората загинали в тях. Тялото на един човек изплувало от кладенеца през 1981 г., две години след изчезването му. Друг, който намира смъртта си по същото време, е открит едва през 2000 година.

Карстов извор, разположен северозападно от Уимбърли, Тексас, САЩ.
Карстов извор, разположен северозападно от Уимбърли, Тексас, САЩ.

История на „Кладенецът на Яков“

Кладенецът е открит от Уилям С. Уинтърс, ранен заселник в Уимбърли, в началото на 1850г. Той се натъкнал на преливащ извор, който той описал като „кладенец от библейските времена“. През следващите 100 години районът около кладенеца има много различни собственици и остава популярна дестинация за отдих и до днес.

„Кладенецът на Яков“ днес

Окръг Хейс е собственик на кладенецът от 2010 г. Благодарение на одобрените от избирателите средства, департаментът поддържащ парка работи за възстановяване, защита и опазване на района. Безплатни обиколки, водени от главни изследователи на окръг Хейс, дават на обществеността един по-задълбочен поглед върху това, което паркът може да предложи. Обиколките помагат за повишаване на осведомеността по възстановяването и опазването на околната среда. Посетителите могат също да плуват, да наблюдават птици и да правят пикници.

Популярна дестинация сред хората, които обичат да се гмуркат с полет от високо.

Мистериозно и смъртоносно привличане

Красотата и бягството от жегата в Тексас не са единствените причини водолази и посетители от цял ​​свят да посещават „Кладенецът на Яков“. Много хора са съблазнени от опасността в кладенеца и неговите смъртоносни пътища. Острите и тесни ъгли на подземните пещери правят изключително опасно придвижването. Тесните отвори водят до заклещване на водолазите и тяхното оборудване под водата. Въпреки че никой не е сигурен за точния брой загинали в кладенеца, официално са потвърдени осем смъртни случая. Откриването на някои от телата е отнело години, поради дълбочината на кладенеца, като едно от телата е открито чак след двайсет години по време на картографска експедиция. Въпреки всички опасности, природния парк на Яков продължава да е популярно място сред туристите и гмуркачите и е малко вероятно това да се промени в близко бъдеще.

Източник: https://www.outdoorrevival.com/

Остави коментар

Продължете резервацията