Коледните обичаи по света

Коледните традиции варират значително от континент до континент, но не е нужно да пътувате по света, за да научите повече за тях. Вижте някои международни коледни обичаи, които може да пожелаете да пренесете в дома си.

Какво означава Коледа за вас? Може би цялото семейство, събрано край огнището или състезание до елхата, за да видите какво ви е оставил Дядо Коледа. Но замисляли ли сте се откъде идват любимите ви традиции? Например, американският термин „Дядо Коледа“ (Santa Claus) произлиза от холандската дума за „Стария Св. Ник“ (Синтерклаас). Коледното дърво се преръща в европейска и американска сензация, след като германски принц носи такова със себе си по време на посещението си в Англия през 1840 г. Коледните обичаи, които са описани тук, могат да ви помогнат да откриете вашите любими традиции и да получите нови идеи.

Украйна

Честванията на Коледа по целия свят често включват някаква форма на благотворителност. В Украйна е традиционно да се закачат декорации във формата на паяжина върху коледното дърво. Това е свързано с легендата за бедната вдовица, която нямала достатъчно пари, за да украси дървото си. Когато дървото било озарено от първите слънчеви лъчи в коледната утрин, паяжините се превърнали в злато и сребро.

Ямайка

Хората в Ямайка се обличат в натруфени костюми и празнуват Коледа с паради и „Junkanoo”, базирани на африканските танци. Фестивалът се провежда в деня след Коледа и неговото начало датира още през 16 век.

Великобритания

Имелът за първи път е окачен като коледна украса във Великобритания. Традицията обаче да се целуваме под него е най-вероятно е от скандинавски произход.

Холандия

Децата в Холандия получават подаръци от Sinterklaas на 5 декември, а не на Бъдни вечер или Коледа. Ако оставят моркови за коня на Дядо Коледа, той ще им остави сладкиши.

Исландия

Тринадесет jólasveinarnir или „Коледни момчета“ носят подаръци на децата в Исландия. Първоначално коледните момчета са пакостници, които всяка година, в определен ден около Коледа, се появяват и правят някакъв номер или шега.

Япония

Децата в Япония получават коледните си подаръци на възглавницата си, по време на коледната нощ. А традиционното коледно ястие в Япония е пърженото пиле.

Норвегия

Тук хората скриват всички метли в къщата на Бъдни вечер, за да не позволят на вещиците да ги откраднат за среднощна езда. Също така традиция на Бъдни вечер е да се остави купа с каша в плевнята за гнома, който защитава фермата.

Германия

В Германия традиционно децата украсяват със снимки своите коледни списъци с желания и след това ги оставят на перваза за една нощ. На Коледа Христос носи подаръци за тях. Също така в Германия е традиция да оставите ботуш пред входната врата на 5 декември, така че Sinterklaas да сложи малки подаръци в тях на следващата сутрин (Деня на Свети Никола).

Русия

Тук Коледа се празнува на 7 януари, а Бабушка носи подаръци на децата. Babouschka, означаваща стара жена или баба на руски език и се основава на библейската история за жената, която не е подарила подарък на бебето Исус. И така, за да се покае, тя раздава подаръци на всички останали деца.

Полша

Традиционното коледно ястие в Полша се нарича Wigilia, което се поднася на Бъдни вечер. Wigilia произлиза от латинската фраза „да гледам“. Семействата тук вярват, че това, което се случва по време на празненстватa, предсказва следващата година.

Италия

Италианските семейства отбелязват Бъдни вечер с „Празника на седемте риби“ и ядат леща през празничния сезон, за да си осигурят късмет и богатство за следващата година. По време на Коледа децата в Италия получават подаръци от Ла Бефана.

Испания

По време на Коледа традиционно се сервира испанското ястие – туррон, сладкиш направен от мед, яйчен белтък, захар и печени бадеми. Рецептите датират от 16 век.

Ирландия

Традиционно за ирландските семейства е да оставят банички с кайма като закуска за Дядо Коледа. Когато децата порастнат, тази традиция се предава на следващото поколение.

Финландия

По Коледа семействата във Финландия обикновено ходят на гробищата за да почетат паметта на техните починали роднини и близки и да запалят свещичка. Поради тази причина, по Коледа, гробищата във Финландия са осветени от стотици запалени свещички. Също така, по традиция, вечерта на масата се оставя храна, като някои хора дори не спят в леглата си, а на земята, за да могат починалите им близки да похапнат и да отпочинат в техните легла.

Източник: Reader’s Digest

Остави коментар

Продължете резервацията