Паркът е разположен близо до Раундууд, графство Уиклоу в Ирландия и е частна медитационна градина, известна с черните си гранитни скулптури. Имотът е с площ от 9 хектара и включва редица малки езера и залесени площи. На табела до входа пише, че паркът е посветен на криптографа Алън Тюринг.

Паркът е известен като „Пътят на Виктория“ до 2015 г., когато той е затворен от собственика. Той заявява: „Твърде много това заприлича на парк за забавляния на родители с деца. Той е проектиран като съзерцателна градина, създадена да промени живота ви.“ Паркът е отворен отново през 2016 г. като „Пътят на Виктор“ с въведени нови възрастови ограничения.

 


Повечето от статуите в парка са изградени от черен гранит, като някои са от бронз, и са високи от 1,5 м до 4,9 м. В него са включени още причудливи скулптури на Буда, огромен обезобразен пръст и скулптура, наречена „Разделеният човек“. Тя показва фигура, която се разкъсва на две, предназначенa да представи самоунищожението, причинено от отлагането или невъзможността да се намери пътят към щастието. Осем статуи са посветени на Ганеша, показващи бога слон, който танцува, чете и свири на музикални инструменти. Всички скулптури на Ганеша са правени в Тамил Наду, Индия, и всяка от тях отнема времето на пет занаятчии годишно.

Пътуването поразява силно от самото начало със зловещия портал, проектиран като вагина със зъби, пазена от каменна змия. Оттук ще се срещнете с още няколко скулптури, които имат за цел да ви пренесат през болката и объркването от загубата на смисъла на живота. Принуждава ви да мислите за кръстопътя, до който е достигнал животът ви, и да ви доведе до окончателно решение, взето от вашето собствено подсъзнание за посоката, в която трябва да поеме животът ти.

 


Препоръчително е да носите връхна дреха и водонепроницаеми обувки за това преживяване, както и да вървите сами по пътеката и да оставите мобилния си телефон в колата. Паркът е отворен само през летните месеци. Въпреки че „Пътят на Виктор“ не е създаден като туристическа дестинация, той има такса от 5 евро за покриване на разходите по поддръжка на терените. Често можете да намерите и страстния собственик да се потапя в собственото си творение (или да се къпе в гората, както той се изразява).

Ако сте стигнали до житейска криза, това е мястото за вас. Ако не, придържайте се към другите интересни забележителности в Ирландия и оставете това на скитащите се.

Източници: https://www.irishcentral.com/, https://www.atlasobscura.com/

 

Остави коментар

Продължете резервацията