12 странни законa по света

 

От ограничаването на количеството картофи, които притежавате до черни списъци с бебешки имена, гражданите и посетителите в определени страни трябва да се подчиняват на някои доста причудливи закони.

 

 

1. Без пърдене във Флорида

Четвъртък вечерта е подходящо време да се насладите на чист въздух навън във Флорида, тъй като от 18:00 нататък е забранено да пърдите на обществени места.

 

2. Не питай за времето през определени часове от деня

В испанската столица Мадрид е може би най-особеният закон от всички. Между 15:29 и 18:47 всеки ден е забранено да се пита колко е часът.

 

3. Има ограничен брой кучета, които можете да разхождате в Испания

Изглежда, че Испания е един от шампионите по необичайни закони. Например, ако искате да разхождате кучетата си там, внимавайте, тъй като не можете да вземете повече от осем едновременно, освен ако не искате да бъдете глобени.

 


4. Не правете грозни физиономии на кучетата

Докато Испания ограничава броя на кучетата, които можете да разхождате, в някои райони на американския щат Оклахома, психичното здраве на кучето е приоритет. Ако те хванат да правиш грозни физиономии на някое кученце, може да се окажеш в затвора.

 

5. Не можете да наречете децата си Батман или Ролинг Стоун в Мексико

През 2015 г. щата Сонора, в северозападната част на Мексико, не понасят вече родителите, които дават на децата си екзотични имена. Властите създават списък с 61 имена, включително Лейди Ди и Рамбо, които сега са незаконни. „Целта на списъка е да предпази децата от насилие, породено от тяхното име“, казва Кристина Рамирес, директор на гражданския регистър на Сонора, когато въвежда закона.

 

6. Омъжените жени могат да пият само една чаша вино

Боливийският град Ла Пас има доста небалансирана политика по отношение на консумацията на алкохол. В ресторантите, на омъжените жени не се сервира повече от една чаша вино. Твърди се, че причината за тази политика е да се попречи на жените да пият твърде много и да флиртуват с други мъже.

 


7. Успокой папагала си

В Оук Бей, Канада, можете да получите глоба до 100 долара, ако папагалът ви говори твърде силно.

 

8. Децата трябва да посещават родителите си в Китай

Китайската народна република излезе с интересно решение как да разреши нарастващия проблем със самотните възрастни хора. През 2013 г. страната нарежда на вече порасналите деца да посещават своите родители. Законът казва, че хората трябва да се грижат за „духовните нужди“ на своите родители и „никога да не пренебрегват възрастните хора“. Който не се подчини на това, му се налагат глоби или дори затвор.

 

9. Избягвайте битките с възглавници в Германия

Германските закони считат възглавниците за пасивно оръжие и ударът по някого с възглавница, може да доведе до обвинения в нападение.

 


10. Не се дразни във Филипините

Във Филипините, вторият параграф на член 287 гласи, че „безпричинното дразнене“ или причиняването на емоционални страдания, които нямат никаква цел, може да ви вкара в затвора до 30 дни. Според правни експерти, този закон по принцип означава, че можете да бъдете наказани за това, че сте просто досадни.

 

11. Не можете да притежавате твърде много картофи

Според закон от 1946 г., Potato Marketing Corporation от Западна Австралия има правото да спре и претърси всяко превозно средство, за което се подозира, че носи повече от 50 кг (110 фунта) картофи.

 

12. Не носете дъска по тротоара

Обединеното кралство има някои ако не остарели, то доста странни закони. Един от тях е, че хората не могат да носят дъска по тротоара в Лондон, освен ако не я разтоварват от превозно средство.

 

Източник: https://www.kiwi.com/stories/

 

Остави коментар

Продължете резервацията