Най – щастливото кралство Бутан

Добре дошли в Бутан – едно вълшебно място, закътано между високите хималайски върхове, където щастието е определено като национален приоритет и политика. Бутан не е обикновено място. Това е последното голямо хималайско царство, обгърнато от мистерия и магия, където традиционната будистка култура се слива със съвременния модерен свят.

 

Туризъм с малък обем и висока стойност

Бутанците се гордеят с устойчивия си подход към туризма в съответствие с тяхната философията и индекса им за “ Брутно национално щастие“. Чуждестранните посетители заплащат тарифата от 250 долара на ден, което прави Бутан една от по-скъпите дестинации в света. Тази такса обаче ви осигурява настаняване, храна, транспорт и водач по време на вашият престой, така че не е толкова лошо. Не е нужно да пътувате в голяма група, а можете да съставите свой собствен маршрут.

 


Бутан пълен с изненади

Бутан е място като никое друго. Това е страна, в която оризът е червен и където лютите чушки не са просто подправка, а основна съставка. Това също е една дълбоко будистка земя, където монасите проверяват смартфоните си след извършване на ритуалите си и където гигантски защитни пениси са рисувани на входа на много къщи. И въпреки че гордо поставя на първо място своите будистки традиции, Бутан не е замръзнала във времето страна. Тук ще намерите добре образовано население, обичащо забавленията и много добре информирано за света около тях. Именно тази смесица на древното и модерното прави Бутан толкова завладяващ.

 

Защо да похарчите трудно спечелените си пари, за да отидете там?

Първо, там ви очаква уникален хималайски пейзаж, където заснежените върхове се извисяват над горите и селата. Към този пейзаж добавете и храмове с уникална архитектура, величествени крепост-манастири (дзонг), много от които действат като сцена на зрелищни цехуси (танцови фестивали). Следва демонстрация на занаяти, състезания по стрелба с лък, хайкинг пътеки на голяма надморска височина и зашеметяваща флора и фауна.

 


Екологичен модел

Бутан поставя голям акцент върху опазването на богатата си природа и е единствената държава в света, която пази горите си чрез конституцията. По закон поне 60% от страната трябва да остане залесена. В момента горите заемат приблизително 70% от страната и всъщност се абсорбира повече въглерод, отколкото се отделя! За посетителя това означава прелестни горски походи в една от най-спиращите дъха планински вериги в света.

Източник: www.lonelyplanet.com

 

Остави коментар

Продължете резервацията