Сатурния – най-известните минерални извори в слънчева Тоскана

В община Манчано, централна Италия, само на няколко километра от село Сатурния, подземни извори образуват големи водоеми с температура от 37,5°C, създавайки свободни и открити термични „басейни“.
Простират се от планината Амиата до хълмовете Албенга и Фиора и стигат до Розел и Таламоне. Водите са богати на минерални отлагания, особено сяра, която им придава леко тази миризма „на яйца“.
Основните термални водопади са Каскате дел Мулино, разположен в основата на стара мелница, и Каскате дел Горело. Достъпът до басейните е обществен и безплатен през цялата година. Не се страхувайте да се потопите дори през хладния зимен сезон: няма да ви е студено и ще сте сигурни, че ще се насладите на перфектен природен пейзаж.  Сатурния и нейните термални извори със сигурност са още един скъпоценен камък в съкровището, което предлага Марема – красив район в сърцето на Тоскана. За тези, които предпочитат комфорта, има и няколко термални курорта наблизо.

Термалните води притежават терапевтични и релаксиращи свойства. Топлите серни води на Сатурния са били добре познати първо от етруските, а по-късно и от римляните. Всъщност те са ги смятали за дар от боговете и са използвали добре водата и нейните лечебни сили. Въпреки че с течение на годините местното суеверие остава на заден план и те се използват все по-малко.

Как да стигнем до Сатурния?

Без съмнение колата е най-добрият начин да стигнете до термалните води, особено ако искате да включите в своя маршрут Монтекуко и някои други фантастични забележителности на района Марема. Можете да разчитате на вашата GPS навигационна система, за да ви отведе до водопадите, като просто напишете: Cascate del Mulino, Via della Follonata, 58014 Saturnia, Manciano Grosseto.
Може разбира се да ползвате и обществен транспорт. Най-близката жп гара е Albinia, но не всички влакове спират до там, така че не забравяйте да проверите предварително техните разписанията (www.trenitalia.com). Следващата най-близка спирка е гарата в Орбетело. Оттам можете да вземете автобус до Манчано.

Средновековната легенда гласи, че изворите са родени точно в мястото, където гръмът на Юпитер е паднал, в битката му срещу Сатурн, а белезите, оставени от гръмотевичния удар са били порталите към ада и затова там изтичала изпарената и миризлива вода

Как да се подготвим за посещението си?

Ако планирате да включите това невероятно място в своя маршрут, има няколко неща, които наистина трябва да знаете:

  •  Няма обществени съблекални, така че е по добре да дойдете направо облечени във вашия бански. Повечето хора идват подготвени с големи кърпи, за да се подсушат, след като приключат с потапянето в горещите води.
  • Паркирането е безплатно, но ограничено. Има един малък паркинг до водопадите и втори по-голям паркинг, който не е много далеч и пътят до него е обозначен. По време на сезона, може да бъде наистина трудно да се намери място, затова обърнете внимание къде паркирате!
  • Районът е практически без надзор, което означава никакви спасители. Въпреки това ще намерите бар, където може да си вземете нещо за пиене или хапване. Всеки е отговорен да почисти след себе си.
  • Зоната около водопадите и басейните е заобиколена от чакъл и пясък, което прави ходенето боси много трудно. Нашето предложение е да пристигнете с удобни обувки или поне джапанки или маратонки, които нямате нищо против да се намокрят.
  • Донесете си кърпа и лосион за слънце. Не се заблуждавайте, ако си мислите, че водите ще ви предпазят от прекаленото излагане на слънце. В района има много малко сянка и през летните месеци е лесно да се изпечете до червено.
  • По-добре елате приготвени със собствени напитки и закуски. Барът наблизо ще ви предложи някои неща, но това далеч не е най-доброто представяне на вкусната тосканска кухня.
  • Въпреки че на много места ще ви кажат, че тези термални води са добре пазена тайна, всъщност не са! Много хора идват да се насладят на водата – затова те са много натоварени. Страхотно ще е да намерите басейн, в който можете да застанете под течащите води, но ако търсите малко повече уединение, можете просто да следвате водата и тя да ви отведе от основните басейни до някои по-тихи места.
1 Response

Остави коментар

Продължете резервацията