Писнало ви е да летите само със 100 мл. течности? Ето какво въвеждат скоро летищата в Европа.

Мини бутилките от шампоан отдавна са неизменна част от багажа на всеки, който пътува със самолет. Но това скоро може да се промени, тъй като тази година летищата ще започнат постепенно да облекчават мерките за сигурност. Високотехнологични CT скенери ще премахнат необходимостта от правилото за 100 мл. бутилки, ще облекчат проверките за сигурност и ще намалят чакането по опашки.

Но защо изобщо беше приложено правилото за 100 мл. и премахването му ще направи ли летенето по-малко безопасно?

От 2006 г. пътниците на авиокомпаниите по света са ограничени да носят течности, не по-големи от 100 мл. в ръчния си багаж. Правилото беше въведено, след като британската полиция разкри терористичен заговор за детониране на течни експлозиви, маскирани като безалкохолни напитки, по време на поредица от трансатлантически полети. Терористите възнамеряваха да сглобят и взривят устройство по време на полет, което е било комбинация от водороден прекис и други вещества, инжектирани в 500-милилитрови бутилки от газирани напитки. При смесване на обикновения избелващ продукт с други съставки, той може да стане силно експлозивен. Ако това се беше случило, се смята, че щеше да има много повече жертви от атентатите на 11 септември.

Веднага след разкриятията, като предпазна мярка, ръчният багаж в самолетите беше напълно забранен. По-късно това беше облекчено, след като бяха проведени тестове, за да се определи какво количество течност е безопасно за носене и беше въведено ограничение на контейнера от 100 мл. Експертите установиха, че смесването на по-малките контейнери в по-големи, за да се създаде силно взривно устройство на борда, не е реалистично. Те изчисляват, че това или ще доведе до провал, или ще детонира преждевременно, наранявайки извършителя, но причинявайки малко или никакви щети на самолета. Така пътниците вече са ограничени да носят максимум един литър течности в контейнери, не по-големи от 100 мл. всеки. Те трябва да бъдат разделени в прозрачна чанта с възможност за повторно затваряне и извадени от ръчния багаж при преминаване през скенерите за сигурност.

Защо правилото за 100 мл. течности приключва?

18 години след въвеждането на правилото, скоро то ще бъде премахнато в някои страни, благодарение на новите усъвършенствани скенери за сигурност. Използвайки рентгенова технология с компютърна томография (CT), подобна на тази, използвана в областта на медицината, те осигуряват ясно 3D изображение на това, което има вътре в чантите на пътниците. Това е подобрение на настоящите 2D изображения, използвани на повечето летища. Скенерите също така разполагат със сложни алгоритми за откриване на експлозиви, включително течности. Съществуващите 2D скенери могат да правят разлика между органични и неорганични материали, показвайки елементи в различни цветове, но CT скенерите правят още една крачка напред. С помощта на AI технология те могат да разграничат течности – като вода, водороден прекис или напитки с високо съдържание на алкохол.
Ако даден предмет изглежда подозрителен, чантата ще бъде подложена на допълнителна проверка от служители по сигурността, които ще я инспектират за забранени предмети. Новите скенери обещават по-малко фалшиви аларми, което означава намаляване на ненужните проверки на багажа.

Допълнително предимство е намаляването на пластмасовите отпадъци, тъй като пътниците вече няма да използват десетки тоалетни бутилки за еднократна употреба в полза на по-големи контейнери. Новата технология може също да спести и пари на пътниците, тъй като на тях ще им бъде позволено да внасят вода и други напитки отвън, вместо да разчитат на скъпите магазини на летището.

Кога правилото за 100 мл течност ще бъде премахнато в Европа?

Някои европейски летища вече са инсталирали новите компютърни томографи. Те се използват на международното летище Тийсайд в графство Дърам, Обединеното кралство; Схипхол в Амстердам; и международното летище Леонардо да Винчи в Рим.
В Испания новите правила за сигурност на летището влязоха в сила на 1 февруари 2024 г., но много летища все още не са инсталирали актуализираните скенери за ръчен багаж. Очаква се то да бъде прилагано постепенно през следващите месеци и години. Летището Ел Прат в Барселона казва, че се надява да започне въвеждането на новата система през лятото на 2024 г. Различни британски летища, включително Лондон Гетуик и Хийтроу, изпробваха вече своите скенери, а правителството на Обединеното кралство е поставило краен срок до юни 2024 г. да се въведе новата технология за сигурност. В бъдеще на пътниците от Обединеното кралство ще бъде разрешено да носят до два литра течности в ръчния си багаж без ограничения за размера на контейнера. От тях няма да се изисква да поставят течности в найлонов плик или да ги отделят от багажа си, когато преминават през охраната.

TSA обаче казва, че ще отнеме много години, за да се внедри технологията в цялата система на САЩ, което означава, че правилото за 100 мл. (известно там като 3-1-1) ще остане в сила, за да се гарантира сигурността на въздушния транспорт.

Остави коментар

Продължете резервацията