Дивали: Фестивалът на Светлината в Индия

Дивали (Diwali), известен още като Deepavali, е един от най-светлите и радостни хиндуистки фестивали в Индия и по света. Името “Дивали” произлиза от санскрит и означава „ред от светлини”. Този цветен празник на светлината и радостта се отбелязва в продължение на пет дни. Дивали започва точно преди новолунието между индуистките месеци асвина и картика, което обикновено се пада през октомври или ноември по Григорианския календар (12 ноември 2023 г.).  За много индуси, сикхи и джайни това е една от най-важните дати в календара и всеки е поканен да се присъедини към празненствата.

Значение и история

Всеки регион в Индия има отличителни традиции при отбелязване на този фестивал, но общото между тях е вярването, че Дивали представлява триумфа на доброто над злото, светлината над тъмнината и мъдростта над невежеството. Индусите свързват този празник с древната легенда за бог Рама, който бил лишен от царството си и изпратен в изгнание за 14 години. Дивали празнува победата на лорд Рама над злия дух Равана и неговото триумфално завръщане в дома му. Според друга легенда, това е времето, когато Лорд Кришна побеждава демона Наркасура. Сикхите, джайнистите и будистите – три малцинствени религии в Индия, имат свои собствени истории за Дивали.

Обичаи и традиции

Всеки от петте дни на Дивали има свое собствено значение. В първия ден на Дивали хората се молят на богинята Лакшми, пекат сладкиши и почистват домовете си, които на следващия ден украсяват с лампи и ранголи – рисунки, направени на пода от цветен пясък, прах, ориз или цветни листенца. Третият ден на Дивали е най-важният – на този ден хората отиват в храма, за да почетат Лакшми или да се съберат с приятели и семейство, за да празнуват заедно с фойерверки. Поклонниците запалват лампите, подредени предния ден. За много празнуващи четвъртият ден от Дивали бележи началото на новата година и е време за размяна на подаръци и добри пожелания. На петия и последен ден от празненствата на Дивали сестрите се молят за благополучието на своите братя и получават сладкиши и подаръци в замяна.
Дейностите в деня след Дивали са различни за различните региони. В Северна Индия, например, сутринта е посветена на почитане оръдията на труда. Готвачите отдават почит на своите кухненски принадлежности, бизнесмените се покланят на счетоводните си книги, а художниците изказват благодарност за своите бои и палитри.

Екологични предизвикателства

Въпреки че Дивали е време на радост и веселие, изстрелването на фойерверки може да създаде редица екологични проблеми. В последните години се наблюдава увеличение на замърсяването на въздуха след празника и проблеми с отпадъците. Затова е важно да се помисли и за екологични алтернативи, като се запази красотата на този традиционен фестивал.

 

Този фестивал на светлината е повод за обединение и радост в Индия и продължава да бъде вдъхновение за хората по света, които търсят радост и светлина в тъмните моменти на живота си.

Остави коментар

Продължете резервацията