Мемориал в памет на 440 убити жени в Турция

В Турция е създаден уникален по рода си мемориал в памет на 440те жени, убити от собствените си съпрузи през изминалата 2018 година.

Чуваме доста истории за домашно насилие над жени от всички краища на света и това е една от най-честите причини за насилствена смърт при жените. По отношение на Турция, цифрите говорят, че около 40 процента от жените там, са страдали от домашно насилие, като някои случаи имат трагичен край. В стремежа си да насочи вниманието към тези проблеми, един художник създава паметник, който никой не би могъл да пренебрегне. Той е направен от турския художник и графичен дизайнер, Вахит Туна. Той избира високите токчета като символ на женската сила и независимост, които той желае всички жени да притежават.

В слабостта се крие известна красота и сила, но понякога неравенството между хората носи само скръб. Такъв е случаят с домашното насилие, голям, но толкова често неизричан проблем в цял свят. Един художник в Турция го намира за толкова важен, че той успява да намери начин да достигне до съзнанието на своите сънародници, а също и красиво да възпомене тези, които са станали жертва на това ужасно насилие, така че поне да остане един красив спомен за тези пропилени животи.

Тези 440 чифта обувки са окачени на стената на сграда в Истанбул

Високите токчета никога не са принадлежали на жертвите, а по-скоро са жест на почит. В Турция има традиция да се поставят обувките на някой, който е починал, пред входa.

Самият художник казва, че вдъхновението му идва от увеличаващия се брой постове на тази тема, които намира в социалните мрежи. Той обаче осъзнава, че тези истории изчезват толкова бързо, колкото и когато привличат вниманието на обществеността и вижда нуждата от напомняне, което няма да остане незабелязано и дълго ще се помни. Художникът обяснява избора си на високи токчета, а не на ниски такива, първо с това, че визуално изглежда много по-добре. Но от друга страна, те могат да се приемат и като символ на жените, които работят и следователно могат да се грижат за себе си, без да са зависими от съпрузите си.

Честно казано, не се чувствам в безопасност по улиците и тази гледка е наистина ужасна. Тук има 440 чифта обувки и това означава, че много животи са изгубени през 2018 г. Това е много смущаващо!

Серап Килич
Турски банкер

Докато всички мълчат, насилието над жени ще се засилва и това насилие не е само убийството на тези жени, но и тяхното потискане и заглушаване.

Хилал Косеоглу
Турски банкер

Може би хората за първи път се сблъскват с произведение на изкуството, което отворя тяхната кървяща рана. Вярвам, че това оказва влияние.

Вахит Туна
Турски художник и графичен дизайнер

Художественото произведение обхваща площ от 260 квадратни метра. Поставено на централно място в Истанбул, то ще остане на показ 6 месеца.

Източник: https://www.unilad.co.uk/, https://www.boredpanda.com/

В памет на всички жени по света, които са убити от собствените си съпрузи.

Около 440 жени са били убити през 2018 г. в Турция, според доклад, публикуван от платформата Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu, която съхранява данни за убийствата. Платформата съобщава, че само през месец август 2019 г. от мъже са били убити 49 жени.
В България 91% от убийствата на жени, се извършват от мъже, като близо 2/3 са извършени в дома им.

Поклон!

Остави коментар

Продължете резервацията