6 интересни места, които да посетим през Декември

Пътуване през декември? Даааа, студено. Нека да видим какво можем да видим …..
Освен различните коледни пазари, разбира се, има и много много други интересни места за посещение.

Япония и нейните ски курорти

През последните години Япония се превръща в популярен избор на скиори от цял ​​свят. Повечето хора биха си помислили да отидат в Япония през пролетта или есента, да посетят някои от големите фестивали или да се любуват на разцъфването на вишните. Но през последните няколко години в страната се наблюдава бавно, но стабилно нарастване на туристите през декември. Едно от тези места е вулканичния връх Йотей в ски зоната Нисеко. Като част от тихоокеанската вулканична зона, Япония има огромно количество горещи извори, които бълбукат под повърхността й. В много от 500-те, или повече, ски курорти след като прекарате деня на пистата, можете да се отпуснете и възползвате от различните спа съоръжения. Долината Хакуба бе домакин на редица събития по време на Зимните олимпийски игри през 1998 г. Там има голямо разнообразии от ски курорти. Куроррта Сапоро Тейн, разположен високо над град Сапоро предлага една невероятна гледка към града. Русуцу, един от най-добрите курорти на Хокайдо, предлага надбягвания в гората, сноуборд, състезания с моторни шейни или шейни с кучешки впряг. Изброените по-горе са само малък брой от стотиците възможности, които Япония предлага на скиорите. Така че, когато слушате хора да ви разказват ужасни истории за високи цени, претъпкани склонове и дълго чакане в много други популярните курорти, ще знаете, че тук сте направили правилния избор.

Япония е една от най-сигурните страни в света. Тук можете да се разходите по улиците по-късно и да не се страхувате за живота си. Ако сте загубили нещо, свържете се с полицията: в повечето случаи загубеното се открива и се връща на собственика. 

Зима в Маями, Флорида

Когато мислите за Флорида, вероятно бихте мислили за нея като за лятна дестинация: Дисни, Флоридските ключове, плажовете, парещато слънце и други подобни. Което е вярно, разбира се. Но защо да не посетите Флорида и през декември? Необичайно, но декември е времето през годината, когато в Маями има най-малко валежи. Толкова малко, че много от най-добрите събития на открито в града се провеждат този месец. South Beach е домакин на техния седмичен фестивал за вино и храна. Calle Ocho е мащабен празник на латинската култура в Маями, с осем етапа на провеждане, улици пълни със сергии и безкрайни купони. Тридневният фестивал на изкуствата Coconut Grove включва творбите на над 260 местни и международни художници. Ако не сте решили да посетите конкретно събитие, все пак си струва да се възползвате от сухото и меко време, като обиколите известните квартали в стил арт деко в града. Или излезте от града и по брега се отправете до резервата за диви животни. Вземете участие в една от организираните нощни обиколки, заобиколени от звуците на природата, оживяваща през нощта. Двучасовата разходка с водач завършва с всички събрани около огъня, разговаряйки и хапвайки вкусни печени лакомства.

Кале Очо започва да се провежда през 1978 г.  като през годините фестивала се разраства и в него са включени всички страни от Латинска Америка. На 24 февруари 1996 г. фестивалът е отменен поради свалянето на два самолета на кубински емигранти, нарушили въздушното й пространство с провокативна цел.

Мароко и чудесата на света

Всеки декември, около една и съща дата може да наблюдаваме голямото звездно шоу – метеоритния поток Джеминиди. Около 120-160 падащи звезди на час ще оставят своите разноцветни проблясъци и опашки в нощното небе. Този поток се състои от отломките на астероида, а може би изгасналата комета, Фаетон (3200 Phaethon). Те се изпаряват, докато осъществяват контакт с горната атмосфера, след което се появяват като дълги, бавно движещи се потоци светлина, изобразяващи красиви пътеки през небето. Но къде и кога можете да видите това през 2019 г.? Джеминидите са планирани да се появят на 14 декември, около 3 часа сутринта. Ще трябва да сте някъде, под ясно небе и никакви или много малко изкуствени светлини. Нашето предложение е пустинята Сахара. Знаем, звучи нелепо – „О, да аз просто отивам в пустинята Сахара, добре“ – но това не е чак толкова невъзможно. Всъщност Сахара е дом на над два милиона души, и особено от Мароко не е чак толкова трудно да се достигне. Маршрутите тръгват от Маракеш до дюните на Ерг Чеби или по-отдалечените и по-диви – Ерг Чегага. И двете опции предлагат или традиционен нощен лагер в берберски стил (понякога над час с камила от най-близката цивилизация, добавяйки усещане за страхотно приключение) или ако това не ви харесва, може да се настаните в постоянни лагери с течаща вода. Така или иначе ще бъдете на идеалното място не само да видите метеоритния дъжд, но и да усетите необятността на планетата и безкрайната мистерия отвъд.

Берберите населяват Северна Африка и наброяват около 40 – 50 милиона. Берберите имат интересна социална структура. Йерархията е дефинирана във всяко племе, но правилата на управление се различават в отделните райони. Всяко племе си има лидер, като в Средните векове е имало и много лидери-жени.

Коледните базари в Европа

Когато се говори за нещата, които можем да правим през Декември, всеки туристически сайт по света предлага подробна информация за Коледните базари, така, че вместо да правим огромен списък, ще изберем няколко, които смятаме за особено интересни:
Добро място за начало е Нюрнберг. Често е цитиран като най-старият регистриран коледен пазар в Европа, с надпис върху дървена кутия от 1628 г. Самата кутия е в Германския национален музей, също в Нюрнберг, така че очевидно е символ на тяхната гордост. Това е и един от най-големите коледни пазари в света с приблизително два милиона посетители всяка година.
По-малко населен вариант би бил Талин. Красивата столица на Естония организира коледен базар на площада пред кметството всяка година. И наред със стандартните сергии със занаятчийски стоки и храни и напитки, има и голяма сцена, на която се изявяват над 3000 изпълнители – музиканти, танцьори и театрални актьори.
Подобно на по-голямата част от Северна Европа, Холандия е също голям фен на коледния пазар, а три от най-интересните са във Валкенбург, Хемскерк и Девентер. Пазарът в Хемскерк е разположен на площадки прилежащи към елегантен замък. На 14 и 15 декември Девентер пък е домакин на дикенсиански пазар, на който може да забележите повече от 1000 актьори в костюми, пеещи коледни песни и гледки, звуци и миризми, напомнящи на викториански Лондон. Да не пропускаме и Валкенбургският пазар, който вярвате или не, се осъществява в мрежа от пещери под земята!

Греяно вино, аромат на топъл шоколад, богата украса и множество развлечения. Това представляват традиционните коледни базари в Европа. Магическата атмосфера привлича хиляди туристи от цял свят в различни европейски градове.

Страната на баските

Регионът на баските в Северна Испания винаги се е определял като малко изолиран, съдейки също и по сложните отношения, които страната е имала в своята история заради националностическите си идеи. Например, от най – ранните си години футболният клуб Атлетико Билбао е включвал само играчи родом от този район, традиция, която гордо продължава и до днес. В многонационалния свят на футбола, това е забележително постижение и е перфектният пример за голямата баска гордост. Това е обаче и една много красива част на света. През лятото, в разгара на туристическия сезон, бреговата ивица около Сан Себастиян е пълна с туристи и местни жители. Космополитният град Билбао определено си струва няколко дни от вашето време.  Въпреки че идването тук през декември е добър начин да избегнем туристите в разгара на сезона, основната причина за тази страхотна идея е храната. Коледните мезета включват специалитети от месо плюс местни продукти като аспержи, червени чушки пикило, артишок и така нататък. Намирайки се близо до океанския бряг, вие също имате възможност да похапнете морски дарове като скариди или бебе змиорка, а за основно ястие ще избирате може би между риба (най-вероятно морска платика) или агнешко. Всичко това ще бъде последвано от богат избор от десерти, като задушени плодове, млечен или орехов пудинг с канела, който се нарича интхаурсалца.

В началото на 20-ти век, най-големият град на Баската автономна област се превръща във важен индустриален център. От средата на 90-те години на миналия век започва програма за обновяване на града, който се превръща в един от най-важните центрове на изкуството, архитектурата и културата в страната.

На фестивал в Индия

През декември често има интересни фестивали и събития. Този, за който ще ви разкажем, обаче не е просто музикален фестивал, театрален или комедиен фестивал: той е такъв, който обхваща всички тези изкуства.
Фестивалът Serendipity включва всички неща, споменати по-горе, но и други, които попадат под чадъра на „изкуството“ – от традиционните индийски занаяти до старите фотографски техники, през готварството, танците и литературата. Целта е основно образователна, като са включени много и различни семинари и обсъждания. Това е един от най-големите фестивали на изкуствата в Азия. От 15 до 22 декември фестивалът се разпростира на двукилометров участък по река Мандови в Панаджи, столицата на щата Гоа. Местата на всички работилници или представления са избрани стратегически заради своята историческа стойност, естествена настройка и афинитет към изкуствата. Тези места включват църкви, бивша болница, парк, дворец и крайбрежна алея. Това означава, че не само ще сте свидетел на страхотни изпълнения, но и ще бъдете сред някои от най-емблематичните места в Панаджи. Страхотен начин за приключване на годината нали ? И ние така мислим.

Фестивалът на светлините в Индия, който се празнува в края на октомври – първите дни на ноември има голямо духовно значение за местните жители и им напомня за спазването на основните ценности: да водят здравословен начин на живот, победата на доброто над злото, семейното щастие и благополучие. Тези дни е обичайно да се украсяват статуи на богове с фенери и да се пускат фойерверки.

Остави коментар

Продължете резервацията