Мардин – Перлата на Югоизточна Турция

0
Цена
От1,585 лв.
Цена
От1,585 лв.
Три имена*
Email адрес*
Вашето запитване*
Съгласявам се с Общите условия и Правила за поверителност
Моля маркирайте, че сте съгласни с всички условия преди да продължите
Запазване в любими

Добавянето в любими изисква акаунт

737

Защо да резервирате с нас?

 • Винаги ниски цени
 • Качествено обслужване
 • Много допълнителни отстъпки
 • Бърза и лесна разервация

Имате въпрос?

Не се колебайте и се свържете с нас. Ще се радваме да отговорим на всички Ваши въпроси.

0875 21 20 51

office@traveltips.bg

6 дни / 4 нощувки
Дати: 24.09.2021, 08.10.2021
София
Мардин

Място на отпътуване и връщане

Летище София

Програма

Ден 1София - Мардин

Среща на летище София и полет за Мардин /с прекачване в Истанбул/. Пристигане на летището в Мардин. Трансфер и настаняване в хотел.
Свободно време за вечерна разходка из старите улици Мардин.
Нощувка.

Ден 2Мардин

Закуска. Предстои ни незабраавим ден в града. Безпримерно красив сред кехлибарените цветове на Северна Месопотамия, често го наричат перлата на Югоизточна Турция. Дали заради красивата му архитектура смесица от различни ориенталски стилове, дали заради древната си история, дали заради зашеметяващата си кухня, вярвам, че ще ви плени завинаги. Една древна земя пълна с история между библейските реки Тигър и Ефрат, където са открити най-старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци и византийци и далеч по-късно се заселват арабите и турците. От незапомнени времена в Мардин живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и неслучайно градът е известен като „турския Йерусалим“. Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже че целият град представлява един музей на открито. Когато се разхождаме по улиците на стария град, изгубваме представа за всякакво време. Ще видим замъка на Мардин, който красиво се извисява над града. На централните му порти и до днес могат да се видят двата лъва, като един от символите на града. Обиколката ни ще започне с манастира Дейрулзафаран, известен още като Шафрански манастир, заради шафрана, който расте около манастира. Тук се съхранява и първата печатна преса в Турция, подарена от кралица Виктория и епископска носилка носена от два коня.

Ще посетим чаршиите ДеллалларКазанджъларМарангозларХасан АммарСокулбакар и Бабъссор, където все още се шият самари и където майстори медникари продължават да изработват на ръка медни съдове, сувенири и други предмети. Ще посетим също построената през 12-ти век джамия Улу Джами, медресето Зинджирийе, джамиите ЛютфийеШехидийе и църквите Четиредесет мъченици и Кърклар намираща се в центъра на града и построена през 596 година в чест на мъченика Мар Бехнан и сестра му Сара. Ще се докоснем до изсеченото от камък мендресе Касимие – изключителен шедьовър за времето си.

Следващата ни спирка е мендресето Zinciriye, известно още като „Султан Иса“. Построено е от Мелик Салих – последния султан управлявал Мардин. Това е една от най-красивите сгради в града със своите нарязани куполи. Сградата се състой от джамия и гробница.
Ще се отправим към околностите на Мардин, където се намират акведуктите Дара, известни под името Крепостта Дара и Хасанкейф.

Нощувка.

Ден 3Планината Немрут

Закуска. Този ден ще тръгнем рано за да посетим свещената планина Немрут. Тук се намира едно малко известно и наистина загадъчно човешко творение – гробницата на владетеля Антиох I от Комагена. По майчина линия той бил потомък на Александър Македонски, а от страна на баща си произлизал от персите и пренадлежал към династията на Ахменидите. Царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е., построил своята петдесетметрова мраморна гробница. Пред нея били поставени 5 огромни статуи високи от по 9 метра всяка – 4 на на гръцки и персийски богове, петата на самия Антиох, всички издялани от 5 тонни каменни блокове. Това показва, че самия Антиох се е смятал за бог. Главите на статуите са били отстранени от телата и разпръснати из местността.

Връщане в Мардин. Нощувка.

Ден 4 Дата - Мидят

Закуска. Отправяме се към руините Дара или „мъртвия град“. Така наричат едно от най-изумутелните човешки творения на Югоизточна Турция. Скалният град често бива сравняван с Петра в Йордания. Известен факт е, че името Дара идва в чест на персийския владетел Дарии. Най-запазената забележителност на града е скалният некропол, в който са положени костите на 30 000 души. Поразяващо впечатление прави фасадата на църквата и изобразената на нея Богородица с Младенеца. Свободно време за разгледане на комплекса.
Продължаваме към Мидят, наричан често „град на пещерите“.  Много различни империи са управлявали този страрирен град, които са определели облика му днес. От тук са минали асирийци, армейци, арменци, перси, римляни и османци. Ще отидем до старата сирийска църква и ще разгледаме стария конак.

Връщане в Мардин. Нощувка.

Ден 5Мардин - София

Закуска. Свободно време за шопинг. Трансфер до летището и полет за България /с прекачване в Истанбул/.

Ден 6София

Пристигане на летище София.

ДатаХотелЧовек в
двойна стая
Единична
стая
24.09.2021Maridin Hotel 4*810 евро890 евро
08.10.2021Maridin Hotel 4*810 евро890 евро

Цената включва:

 • Полети София - Истанбул - Мардин - Истанбул - София
 • Летищни такси
 • 20 кг. чекиран багаж и ръчен багаж с размер 55x40x23 см /до 8 кг./
 • Всички трансфери по програмата
 • 4 нощувки със закуска в хотел Maridin 4*
 • Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"
 • Представител на туроператора с български език за целия престой

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер и бакшиши
 • Допълнителни екскурзии
 • Градска такса - 50 TRY за целия престой /около 10 лв./
 • Застраховка “Отмяна на пътуване”. Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка.

Допълнителни бонуси:

 • Отличен 4* хотел
 • Безплатен Wi-Fi
 • Сауна и парна баня
 • Масажи
Застраховка

Задължителната медицинска застраховка е включена в цената. 

Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка „Отмяна на пътуване“. Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.

Полезна информация
 • Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт със срок на валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
 • Депозит: Ако не е упоменато друго в офертата за конкретния туристически продукт или пакет, размерът на депозита е 50%. Окончателно плащане: не по-късно от 30 календарни дни преди датата на пътуване, ако не е упоменато друго в офертата за конкретния туристически продукт или пакет.
 • При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!
 • Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
 • Часово време: България 12 ч. ; Турция 12 ч.
Карта

Снимки