Кавказка приказка

0
ПОДАРЪК
От3850 лв.
ПОДАРЪК
От3850 лв.
Три имена*
Email адрес*
Вашето запитване*
* Запознат съм и се съгласявам с настоящата Политика за защита на личните данни и Общите условия на сайта
Моля маркирайте, че сте съгласни с всички условия преди да продължите
Запазване в любими

Добавянето в любими изисква акаунт

86

Защо да резервирате с нас?

 • Винаги ниски цени
 • Качествено обслужване
 • Много допълнителни отстъпки
 • Бърза и лесна разервация

Имате въпрос?

Не се колебайте и се свържете с нас. Ще се радваме да отговорим на всички Ваши въпроси.

0875 21 20 51

office@traveltips.bg

10 дни / 9 нощувки
Дати: 17.04.2020
София
Баку/Ереван

Място на отпътуване и връщане

Летище София

Час на отпътуване

12:25 ч.

Час на връщане

11:35 ч.

Програма

Ден 1София - Баку

Полет София – Баку на авиокомпания Аерофлот. Излита от Терминал 2 в 12:25 ч. Каца в Баку 03:55 ч. Посрещане и трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

Ден 2Баку

Закуска. 11.00ч. Панорамна обиколка на Баку, град изпълнен с тайни, мистерии, контрасти и вековна история. Тук всеки посетител може да открие нещо ново за себе си. Обиколката започва с посещение на Нагорни Парк. От тук може да се насладите на панорамна гледка към целия град. След това ще се разходите до Баку Булевард, където ще видите площада на Националния флаг на републиката, Националния музей на килимите, Музеят на мугам и ще може да се насладите на красивата гледка към Каспийско море. Неслучайно това е едно от любимите места за разходка на жителите на Баку. Във втората част от пешеходната разходка, ще се потопите в тайните на Стария град и ще имате възможност да посетите много интересни места: Дворецът Ширван Шах, работилницата на Али Шамси, музеят на миниатюрните книги, Кулата на девицата, местата за почивка на средновековните търговци Кервансарай, хамами /турска баня/, джамии. Следобед ще посетите Огнения храм „Атешгах“ – религиозен храм, наподобяващ замък в покрайнините на Баку. Според персийски и индийски надписи, храмът е използван за индуистки, сикхистки и зороастрийски церемонии. Комплексът е обявен за музей през 1975г., после номиниран за обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1998г.Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

Ден 3 Баку - Гобустан - Шамахи - Шаки

Закуска. 09:00ч. Напускане на хотела и екскурзия до историческия и архитектурен резерват – „Гобустан“. Това е природен резерват под открито небе, съхранил скални рисунки- петроглифи- изкуство, което „архивира“ човешката еволюция на планетата. Пещерите в Гобустан не са само най-яркото доказателство за пра-историческото човешко съществуване, но също така и отразяват историята в този регион от преди близо 15 000 години- от края на Каменната епоха до Средните векове. Преди началото на обиколката в Гобустан, ще посетите едноименния интерактивен музей, където ще научите всичко за флората и фауната на Гобустан. Следва разходка в Шамахи, където се намира най-голямата джамия в Кавказ – джамията Джума. Това е място за почивка, с множество планински извори. Екскурзията продължава към Шаки. Шаки, както и много други градове в Азербайджан е един от най-важните по „Пътя на коприната“. Градът е едно от най-старите селища в Кавказ – богатото историческо и културно наследство е неговата най-голяма гордост. В този малък „двуцветен град” (ярките червени керемидени покриви, потънали в зеленина) ще видите много кервансараи – перфектно запазени и до днес. Разхождайки се по уличките, ще посетите работилницата на известния майстор по изработка на шебек, тъкачната работилница, историческия музей на местните обичаи и магазините, в които се приготвят вкусни сладки, особено известната Шаки баклава, чиито начин на приготвяне знаят само местните жители.
17:00ч.Следобед настаняване в хотела в Шаки. Нощувка .

Ден 4Шаки - Лагодеки - Тбилиси

08:00ч. Закуска в хотела в Шаки.
09:00ч. Напускане на хотела и отпътуване към границата. Разстоянието е около 110 км.
11:00ч. Преминаване на границата Лагодеки.
11:30ч. – 12:30 Трансфер до Сигнахи – градът на любовта,кратък тур. Обяд в местен ресторант „Mtevani”,където ще се включите в майсторски клас за печене на хляб, традиционни грузински сладки и дегустация на вино.
17:00ч. Трансфер до Тбилиси.
20:00ч. Настаняване в хотела. Нощувка в Тбилиси.

Ден 5Тбилиси - Мцхета - Тбилиси

Закуска в хотела. 10:00ч. Трансфер до Мцхета. Фактите сочат, че градът е основан през 4 век пр.н.е., едновременно с възникването на източно- грузинското царство Картли (Иверия), а цар Азо го обявява за столица на страната. Затова и Мцхета често е наричан „люлката на грузинската държавност“. По времето на Александър Велики, Мцхета се превръща в политически център на източна Грузия. Посещение на манастира Джвари – мъжки грузински манастир към Мцхетско – Тбилиската епархия и храм от 6 век, строен в зората на грузинското християнство, между 585 и 604 година. Разположен на самия връх на вертикална скала, храмът се вижда много добре от старата столица Мцхета. Той е важен обект на поклонение, още от основаването си, и се смята за едно от най-свещените места в цял Кавказ. Увековечен е от Михаил Лермонтов в поемата „Мцири“. Джвари на грузински означава „кръст“ и това е причината голямата църква да носи името „Храм на Светия кръст“. Според старинно предание, манастирът получава такова название, тъй като на това място Света Нино Кападокийска поставя голям, дървен кръст, като символ на християнството в Грузия. До кръста е построена църква, наричана Малка Джвари, чиито руини се намират до основите на по-късната църква Голяма Джвари, носеща името „Светия кръст“. Съгласно древни текстове, до средата на 6 век оригиналният кръст е стоял на открито, виждал се е отдалеч и е бил предмет на поклонение. Посещение на манастира „Светицховели“ – недалеч от Джвари се намира друг монумент на християнството в Грузия – един от най-големите ортодоксални грузински храмове – Катедралата Светицховели. Построена е през 11 век (1010г. -1029г.) Обяд .Трансфер до Гори (разположен на около 68 км от Тбилиси) посещение на музея на Сталин. Отпътуване за Уплисцихе, (на около 12 км от Гори) – ревен пещерен град от 2-то хилядолетие преди Новата ера. Трансфер обратно до Тбилиси. Продължава обиколката на Тбилиси – Старият град, световноизвестните серни минерални бани, красивата крепост Нарикала, улица Шардени. Връщане в хотела. Нощувка в Тбилиси.

Ден 6Казбеги

Закуска в хотела.
10:00ч. Трансфер до планинския регион Казбеги.
11:00ч. Посещение на Ананури – голяма, добре съхранена крепост, разположена на военно-грузинския път, който минава през главния кавказки хребет и свързва Тбилиси с Владикавказ. Крепостта е издигната на около 70 км. от столицата, при вливането на малката река Ведзатхеви в Арагви. Между две реки, крепостта има „природна“ защита срещу вражеските нападения. Разходка до монументът на приятелството. Обяд. Посещение на църквата „Св. Троица“/ Gergerti Trinity/, построена през 14 век. 18:30ч. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 7Тбилиси - Дилижан - Ереван

Закуска в хотела. 08:00ч.Трансфер до границата с Армения – „Садакло“ и ще започне вашето арменско приключение. Посещение на Дилижан – планински спа курорт, известен като арменската Швейцария. Градът е известен с традиционната си арменска архитектура. Той е бил дом на много арменски артисти, композитори, учени и режисьори. От всички страни е обграден от Националния парк Дилижан. Манастирът Хагартсин се намира на 18 км. от Дилижан. Датира от 13 век. Името му се превежда „играта на орела“. Реставриран е с дарения от Шеик Султан бин Мухамед Ал-Касими III, управник на Шаржах. Обяд. 16:30ч. – екскурзия до езерото Севан – „Синята перла на Армения“. Това е най-голямото езеро в Армения и Кавказкия регион и един от най-големите резервоари с прясна вода в Евразия. Посещение на манастира Севанаванк и уникалната и запомняща се гледка към полуострова Севан. Трансфер до Ереван. 18:00ч.Настаняване в хотела. Нощувка.

Ден 8Ереван - Гехард - Гарни - Ереван

Закуска в хотела. 09:00ч. Начало на обиколката в Ереван с посещение на парка „Каскадите“. Ще се насладите на впечатляващите и модерни произведения на изкуството, след което ще се изкачите по 572 стъпала, където ще откриете фантастична гледка към Ереван. След Каскадите и Операта, ще се насочите към улица ‚“Абовян“ и ще стигнете до Площада на Републиката. Това е един от главните площади в Ереван и ключово място в градския архитектурен план на Александър Таманян. Следва екскурзия до красивия пещерен манастир Гегхард и храмът в Гарни. 13:00ч.Посещение на мастър-клас по правене на лаваш /арменски хляб/ в местен ресторант с невероятна гледка към храма. Задължително за всеки турист в Армения е посещението храмът в Гарни – единственият езически храм в Армения, който е съхранен и до днес. Посветен е на бог Мхер – древно-арменския бог на Слънцето, небесната светлина и справедливост. Построен е от арменския цар Трдат през 76 г. и се е ползвала като лятна резиденция на арменските царе. Храмът в Гарни е част от световното наследство на ЮНЕСКО. 16:00ч. Манастирът Гехард – това е манастирски комплекс, съставен от уникални архитектурни конструкции. Манастирът е основан през 4 век, върху свещен извор в пещера. Манастирът също е вписан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Името на манастира означава „копие“ и според легендите, това е копието с което е пронизано тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. То е било донесено в Армения и е една от най-свещените реликви. В момента се намира в съкровищницата на храма в Ечмиадзин. Екскурзията приключва с посещение на фабриката за бренди „АрАрАт“ и дегустация. Арменският коняк или бренди е известен по целия свят. Всеки знае, че щом на бутилката е написано Армения, брендито няма как да не е хубаво. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 9Нораванк - Арени

Закуска в хотела. 09:00ч. Тръгване от хотела. Днес ще се насочите към друга посока и ще посетите манастира Хор Вирап, който се намира в подножието на планината Арарат. От тук се открива фантастична гледка към библейската планина. Манастирът е построен върху подземен затвор, където Григорий Просветител е бил затворник 15 години. Хор Вирап се превежда „дълбока яма“. Обяд в местна винарна. Екскурзията продължава към пещерата Арени /Пещерата на птицата/. През 2008г. археолози откриват няколко от най-старите в света артефакти, включително кожена обувка и винарна. Друго място, което не можете да пропуснете е манастира Нораванк, известен с великолепието си. Това е последния шедьовър на талантливия арменски скулптор и миниатюрист Момик. Нораванк е построен на хълм,покрай извиващия се речен пролом в червени скали.В превод от арменски Нораванк означава ”нов манастир”. Името се е запазило и до днес, въпреки че манастирът е основан в началото на XIII в. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Най-известна е двуетажната сграда на църквата „Света Богородица”, която се отличава с необичаен архитектурен похват – стълбището за втория етаж е външно и се намира на челната фасада над главния вход. И за финал на екскурзията ще имате възможност да опитате и закупите известното арменско вино Арени, произведено от най-стария сорт грозде в света. 16:30ч.Трансфер обратно до Ереван.Нощувка.

Ден 10Ереван - Ечмиадзин - Звартноц

Закуска в хотела. 10:00ч.Отпътуване за храма Звартноц, в превод „небесни ангели“,разположен на около 10 км западно от Ереван.Тази уникална конструкция е построена през 7 век,включена е в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Посещение на катедралата в Ечмиадзин – официалното седалище на арменската апостолическа църква и Патриарха. Катедралата е една от най-старите в света,построена през 303 г.След това се посещава Съкровищницата на храма,където се съхранява копието пронизало тялото на Христос,част от Ноевия ковчег и част от дървото на кръста. 13:00ч. Обяд в традиционен ресторант и курс за приготвяне на национални арменски ястия. Връщане в Ереван. Посещение на ереванския Вернисаж,мястото откъдето може да се закупи специален подарък от Армения – национални сувенири, бижутерия и традиционни предмети. Връщане в хотела.

Ден 11Ереван - София

Ранен трансфер до летище „Звартноц“ в 02:30ч. за полет в 05:05ч. през Москва. Каца в София 11:35ч.

ДатаЦена на
човек
Хотели

17 Април 2020

3 850 лева
Saphire Inn Hotel, Baku,AZERBAIJAN
Sheki Palace 4* - Sheki,AZERBAIJAN
Hotel Coste 4*,TBILISI
Ani Central Inn 4* YEREVAN

Цената включва:

 • Самолетен билет с включени летищни такси София-Москва-Баку/ Ереван -Москва-София
 • Летищните такси към 11.12.2019г. са 216 Евро.
 • 2 нощувки със закуски в Баку
 • 1 нощувка със закуска в Шеки
 • 3 нощувки със закуски в Тбилиси
 • 3 нощувки със закуски в Ереван
 • 9 обяда
 • 2 винени дегустации в Грузия и дегустация на коняк в Ереван
 • Дегустация на вино в Арени, Армения
 • Участие в готварски курс за печене на хляб,традиционни сладки в Грузия
 • Участие в готварски курс за печене на лаваш-хляб и приготвяне на традициони ястия в Армения
 • Бутилка вода всеки ден
 • Входни такси на упоменатите обекти в програмата
 • Виза за Азербaйджан (ПОДАРЪК)
 • Водач от България, който придружава групата и местни екскурзоводи на руски език
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

Цената не включва:

 • Вечери
 • Бакшиши
 • Разходи от личен характер
 • Допълнителни екскурзии
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица от 70 до 80 г. - 15 лв.
 • Застраховка “Отмяна на пътуване”. Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка.

Допълнителни бонуси:

 • Хотели с добро местоположение
 • Безплатен Wi-Fi
 • Закрит басейн и сауна
 • Фитнес център
Застраховка

Задължителната медицинска застраховка е включена в цената. Застраховката „Отмяна при пътуване“ възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване към момента на настъпване на застрахователното събитие до избраната цена на пътуването съгласно причините изброени в Общите условия на застраховане (до 20 000 лв.) Възстановява разходите за заплатени, но неконсумирани услуги по време на пътуването.

Полезна информация
 • Депозит 1200 лв на човек при резервация. Доплащане 40 дни преди датата на пътуване.
 • Необходими документи: Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на приключване на пътуването. За деца под 18г., пътуващи без родител/и - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.
 • Необходим брой туристи за осъществяване на екскурзията - 15 човека. В случай, че този брой не бъде набран най–късно 40 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената (при група от 10 туриста ще има доплащане).
 • Туроператорът си запазва правото на промяна на указаните хотели с други от същата или по-висока категория.
 • Към 10.12.2019 г. курсът на US долар е 1 $=1,76 лева и този курс е заложен в програмата на екскурзията. При увеличение на валутния курс повече от 5% на US долара към българския лев, туроператорът запазва правото си да промени цената на пакета при доплащането.
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.
 • Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 • Език на извършване на туристическите услуги и екскурзиите: водач на български език.
 • Няма допълнителни санитарни и медицински изисквания за български граждани за пътуване по програмата.
Карта

Снимки