Топ 5 на забранените за посещения места в света

Съртси е малък вулканичен остров, разположен в архипелага Вестманеяр, край южното крайбрежие на Исландия. Той се е формирал през 1963 г. след огромно вулканично изригване 130 м под морското равнище, продължило три години. Сега малкото парче земя се използва единствено за научни наблюдения изследвания. Целта на работата е да се разбере как точно една екосистема се формира сама от нищото без човешка намеса. Само шепа учени имат право да стъпват на острова. А това го прави едно от забранените места на света.

Известен също като Змийски остров, Иля де Кеймада Гранде е остров разположен край бреговете на Бразилия, в Атлантическия океан. Умереният климат на острова го е направил идеална среда за застрашените от изчезване отровни змии от вида Bothrops insularis. Влечугите са толкова отровни, че това е причината от 1985 година Иля де Кемада Гранде да бъде е включен в списъка с най-опасните места на планетата. С течение на времето количеството на влечугите дотолкова е нараснало, че всякакви други животни изчезнали. Властите на Бразилия напълно са забранили посещенията на територията от туристи, а чрез специален пропусквателен режим се допускат единствено изследователи.

Северен Сентинел е остров от Андаманския архипелаг в Бенгалския залив. Причината за забраната за посещение на този остров е агресията на местните племена. Андаманците са коренните жители на Андаманските острови в Индийския океан. Наброяват няколкостотин души. От племето на великите андамани са останали около 50 души, от племето джарава – около 300 и от племето онге – около 100 души. Остров Сентинел обитават сентинелци, които избягват контакт с външни хора и числеността им е неизвестна. Последните са известни с агресивното си поведение спрямо всеки чуждоземец на острова.

Исе е древен храм в Япония, датиращ от 3-ти век и се счита за най-свещеният шинтоистки храм в Япония. Неговите огромни размери и богато украсена архитектура го правят една от най-екстравагантните сгради в Япония. В храма Исе в Япония се допускат само най-високопоставените духовници и членовете на императорското семейство.

Малкият шотландски остров Груинард, разположен в едноимения залив, е закупен през 1942 г. от британското правителство за тестване на биологични оръжия и по-специално антракс.
Поради замърсяването с антракс 95% от населението напуска острова. През 1986 г. островът бил буквално облян с формалдехид, за да се неутрализират опасните субстанти от повърхностния слой на почвата. През 90-те години е обявен за безопасен, но много учени не смятат така.

Остави коментар

Продължете резервацията