Помощниците на Дядо Коледа – изложени на риск от съкращения

Коледният сезон официално започна във финландската провинция Лапландия, но помощниците на Дядо Коледа са изложени на риск да загубят работата си, тъй като пандемията намалява броя на посетителите с 90 процента. Не се притеснявайте много,  защото Дядо Коледа има план да запази магията на Коледа жива!

Селото на Дядо Коледа се намира на осем километра северно от Рованиеми, столицата на Лапландия, и обикновено се посещава от над 500 000 души всяка година. Коледа е пиковият сезон за Рованиеми, когато много семейства се събират там да празнуват и разбира се, за най-важното – среща с Дядо Коледа. Но тази година нещата ще бъдат различни, тъй като светът остава в ръцете на пандемията от коронавирус.

„Броят на чуждестранните туристи беше огромен през последните години. И сега е факт, че сме изправени пред доста сериозни ограничения. Предполагам, че Рованиеми ще бъде малко по-различен тази година.“ – обяснява Сана Kärkkäinen, управляващ директор на Visit Rovaniemi.

Рованиеми се опита да се адаптира, като въведе мерки за безопасност: маски за лице, дезинфектант за ръце и социално дистанциране. Ще бъде ограничен и броя на посетителите на всяка коледна атракция. Но когато международните пътувания са сериозно ограничени, е малък шанса да се пренасели.

Kärkkäinen казва, че очакват само 10 до 15 процента от посетителите, които са били там миналата година.

„Ако изчислим загубата на приходи от туризъм в Рованиеми, сумата ще възлиза на около 200 милиона евро, което е страшно много пари“. Това ще има ударно въздействие и върху персонала, много от които ще бъдат съкратени“ – казва тя.

Британските туристи са основният пазар за Рованиеми, както и туристите от Франция, Италия и Испания. Те са следвани от Китай, Сингапур, Австралия и САЩ, които също са важни източници на туристи. Вътрешният туризъм ще направи опит да компенсира загубената търговия, а има и надежда, че ограниченията за пътуване ще бъдат облекчени през следващите седмици, което ще позволи на някои чуждестранни посетители да преминат границата.

За децата може би най-голямата им грижа е дали пандемията ще попречи на Дядо Коледа да доставя подаръците им. Но самият той ни казва, да не се тревожим.

„Ние тук, в Лапландия, се подготвяхме изключително добре за тази Коледа, както винаги. Всички сме здрави и очакваме нашето голямо пътешествие по света. Ситуацията по света е доста специална, но ние трябва да продължим да бъдем близки, по един различен начин. На тази Коледа ще ни е нужна повече от нашата коледна магия.“, казва той.

Източник: https://www.euronews.com/

Остави коментар

Продължете резервацията