Толантонго – воден рай на върха на планината

 

Las Grutas Tolantongo или пещерите Tolantongo са добре пазена тайна, разположена само на 3 часа път от Мексико Сити. Потопете се в този мистичен рай, създаден от струпване на 30 горещи минерални басейна, разположени високо в скала, в Идалго.

Това райско място е разположено в каньон, дълбоко в долината Вале де Мезкитал и е перфектното място за бягство от света. Реката, която преминава през каньона, е Толантонго, приятно топла и красиво оцветена от минералните соли. Горещите извори и водопади са сгушени между буйни дървета, тюркоазена река и мистериозни подземни пещери.

Интересен факт: Никой не знае за този малък рай до 70-те години, когато сдружение, състоящо се от 112 семейства, построява курорта. Las Grutas Tolantongo се управлява от това сдружение, а всички семейства участват в поддръжката на мястото и курорта – без държавна или външна помощ. Това не е ли похвално?

Горещите извори, издълбани в планината, ви предлагат ослепителна гледка към зелените долини, докато красивите водопади, изливайки се от скалите, ви създават усещането за уникална релаксация. Тази дестинация освен спокойствие и красота, също така може да ви предложи и по авантюристични преживявания, като това да се спускате по въже дълго 1800 м. или да преминете по въжен мост над пропастта. Къмпингуването също е позволено, можете да носите палатка със себе си или да наемете такава.

Пещерите на Толатонго са разделени на две основни зони. Първата и по-голямата, от която тече и реката Толантонго, и втората -„тунелът“, разположен над нея. По-голямата пещера е класифицирана като „карстова пещера”, в която може да откриете топъл естествен басейн, сталактити и сталагмити. Температурата вътре се покачва забележително поради богата на минерали вода. „Тунелът“ се нарича така заради своята форма -тясна и дълга около 15 метра пещера. Хората които преминават през тунела усещат пръските на топла вода, която идва от стените и тавана. Температурата вътре е подобна на тази в парна баня, т.е. от 35 ° до 38 °. И в двете пещери можете да чуето ехото от падащите водопади. Готино нали?

Входната цена за Grutas Tolantongo е 140 песо (около 10 лв.). Цената е на човек на ден и с билета получавате достъп до всички атракции: (пещера, тунел, река, плуване, трекинг, термални басейни, въжен мост, водопади и т.н.). Билетът важи цял ден – от 7 часа до 20 часа. Носете обувки, които са подходящи и за вода, тъй като ще бъдат мокри почти през цялото време докато изследвате пещерите. Има и много камъни, които могат да наранят краката ви. През уикендите и празниците е пълно с хора, така че ви препоръчваме да посетите мястото през седмицата, за да избегнете тълпите.

 

Източник:https://medium.com/

Остави коментар

Продължете резервацията