6 от най-красивите градини в света

Да посетим някоя красива градина,  докато пътуваме, е една чудесна идея. Те са прекрасен източник на красота и вдъхновение и често имат успокояващ ефект по време на вълнуващия вихър от приключения. Те също са идеалният начин да научите нещо повече за местната култура. Градините никога не престават да ни изненадват и винаги има нещо интересно, което да научим за тяхната история. Ето само част от градините по света, които смятаме, че заслужават да ги посетим един ден.

 

1. Ботаническа градина в Монреал, Квебек, Канада

Основана през 1931 г. тази градина може да се похвали с невероятни скулптури и красиви пейзажи. В ботаническия комплекс на площ от 75 хектара има 10 изложбени оранжерии и над 20 тематични градини, в които растат над 22 000 растителни вида. В градината има четири културно-тематични парка: „Китайска градина“, „Японската градина“, „Алпийска градина“ и „Туземна градина“, която набляга на културните традиции на местните индианци и на инуитите.

 


2. Вила D’Este, Тиволи, Италия

Няма начин да не останете очаровани от градините с фонтани и водопади на Villa d’Este (Вила д’Есте) в Тиволи. Те са като излязъл от приказките парк, в който има 50 фонтана. Тази историческа градина е създадена от кардинал Иполито Д’Есте и е една от на-добре направените градини в Италия. Определяна е като гениална, заради почти пълната и симетрия, красивите и добре поддържани зелени площи, на които се редуват фонтан след фонтан. През 2007 г. вилата печели първа награда в международния конкурс “Най-красив парк в Европа”.

 


3. Градината Kawachi Fuji, Япония

Едно от местенцата, които определено се доближават до Библейския рай е градината Фуджи (Kawachi Fuji Garden), намираща се в град Кавачи, Япония. В градината може да се открият над 150 цъфтящи растения, от над 20 растителни вида. Основната атракция е тунелът „Вистерия“ (Wisteria), който ароматно се издига над 15 метра над земята. Каквото и да се каже за цветната магия от глицинии, ще бъде недостатъчно. Приказно красивият тунел просто трябва да се види, усети, вдиша…

 


4. Градината на Моне, Живерни, Франция

Всяка година от края на март до началото на ноември над 500 хил. души пътуват до Живерни, едно специално място във Франция, за да посетят тази уникална градина. Думите не могат да опишат колко очарователно и вълшебно се чувствате, докато се разхождате по пътеките. Едно от любимите ни места е езерцето с водни лилии, което вдъхновява Клод Моне да нарисува известната картина с водна лилия. Историческо, спиращо дъха и вдъхновяващо място.

 


5. Градината Yuyuan, Шанхай, Китай

Градината Yuyuan или „Градината на щастието“ в Шанхай е една от най-известните градини в Китай. Разположена е в северната част на града, близо до античната стена. Създадена е по времето на династия Минг, между 1559 и 1599 г. и е разделена на 6 основни района. Един офицер на име Пан Юндуан решава да създаде градина по образ и подобие на императорските градини. Той искал неговите родители, които нямало как да се преселят в столицата, тъй като били много стари, да могат да видят как изглежда една такава градина. Затова той решил да й даде името Ю Юан (което означава здраве и спокойствие). След смъртта на основателя на градината, семейството на Юндуан фалира. Градината скоро е забравена и не възвръща славата си чак до 1760 г., когато група търговци я купуват. През 1957 г. започва възстановяване на градината, което обхваща целият квартал заобикалящ градината, построен също по времето на династия Минг. През 1982г. е обявена за национален паметник.

 


6. Градините Keukenhof, Лисе, Холандия

И разбира се с парка Keukenhof, известен като ”градината на Европа”, който държи приза за най-красив пролетен парк в света. Това е и най-мащабната цветна градина в света. Разположен между Амстердам и Хага, този парк отваря врати всяка пролет за период от около два месеца /средата на март – средата на май/, когато цъфтят множество нарциси, минзухари, зюмбюли, кукувиче грозде и разбира се – лалета! Всяка година 7 милиона грудки се засаждат на ръка, от които 4,5 млн. лалета в над 100 разновидности.

 


Източник: http://blog.flagsonastick.com/

Остави коментар

Продължете резервацията