Светилището „Мадона дела Корона“

Светилището „Мадона дела Корона“ е специално място за тези, които искат да избягат на едно спокойно и красиво място, в търсене на уединение и на своята душа. Италианското светилище има в основата си тази поразителна църква, която е полуиздълбана в скалите и изглежда като окачена по средата на пътя, между Небето и Земята.

Ще го намерите на един хвърлей от Верона и точно до Лаго ди Гарда – най-голямото езеро в Италия. Посещението ви там ще ви сближи с местните хора, ще научите тяхната история, техните традиции и вярвания. Преди всичко, това място е свидетелство за силата на техния дух. Изграждането и поддържането на храм, по средата на стръмна скала е знак за преданост, която в днешно време рядко срещаме.

Посещението на храма „Мадона дела Корона“ е трогателно и запомнящо се преживяване. Това също изисква известна физическа сила, ако решите да вървите по целия път до горе, а не да вземете малкия шатъл бус. Най-важното е, че имате шанса да оцените зашеметяващата красота на мястото – невероятно високите планини, долината, простираща се отдолу, криволичещата река Адидже и цветната църква, надвиснала над напуканите скали със сочеща камбанария към небето.

Не е нужно да сте религиозни, за да почувствате силата там и как се изпълвате с вяра – вътрешната вяра в красотата на света и в способността и силата на хората да намират пътя напред.

Храмът „Мадона дела Корона“ е едно от най-известните светилища в Италия, посветено на Богородица. Построен върху скалиста тераса, на височина 774 м и с изглед към долината на река Адидже, храмът изплува от скалистите склонове на масива Монте Балдо. Погледнато отдалеч, изглежда сякаш светилището е окачено на половината път между Земята и Небето, като по този начин опровергава закона на гравитацията. Със своята вековна история и религиозни традиции, това място привлича поклонници всеки ден.

Светилището на Мадона дела Корона има дълга история, датираща от много векове назад във времето.
Това място привлича хората още преди зората на християнството. Около 1000 г. сл.хр. Монаси от манастира Сан Зенон в близката Верона създават място, на мястото на сегашния храм, където да се оттеглят от света и да живеят в тихо съзерцание. Красотата и спокойствието на мястото продължават да привличат хора и към втората половина на 13 век вече има манастир с параклис, в който е била почитана Мадоната от Монте Балдо.

През 1522 г. се твърди, че се е случило чудо. Малка скулптура на Пиета – Мадоната, която държи мъртвото Христово тяло – е била транспортирана с ангелска намеса от остров Родос до мястото, където сега се намира светилището. По онова време Родос току-що е бил плячкосан от нахлуващата Османска империя. Има обаче различна версия за това как статуята се е озовала в светилището. Тя е много по-малко чудотворна от първата и просто заявява, че статуята е дарена през 1432 г. от Людовико ди Кастелбарко – местен феодал. Пиетата е направена от камък от Южен Тирол, висока е 70 см, широка 56 см и дълбока 25 см. Тя стои на пиедестал с надпис: HOC OPUS FECIT FIERI LODOVICUS D CASTROBARCO D 1432, което според привържениците на втората версия доказва, че статуята е дарена от Лудовико ди Кастелбарко.

Първата църква там е построена между 1480 и 1522 г. Тя е открита през 1530 г. след посещение на епископа на Верона – Джан Матео Гиберти. През 1625 г. тя се превръща в светилище, под името Санта Мария от Монте Балдо. Това е мащабен проект, който е завършен едва през 1680 година.Оттогава Мадона дела Корона е разширявана, възстановявана и реновирана няколко пъти. През вековете всички строителни материали са били носени на ръка, преди да бъде изграден път. Понякога е трябвало да се повдигат, нагоре по скалата, с помощта на дървена лебедка.

Какво може да видите в светилището „Мадона дела Корона“?

Има много неща за разглеждане в храма. Ето и кратък списък за ваше удобство:

1. Via Crucis – известен още като Кръстовият път или Пътят на скръбта. Това е поредица от 14 пункта, представящи пътят на Исус Христос към Голгота. Ходенето от пункт до пункт е вид християнско поклонение, където хората се спират да размишляват и да се молят.

2. Via Matris – подобно на Via Crucis, Via Matris представлява седемте мъки на Богородица. Седемте пункта са дело на скулптора Уго Занони от Верона. Занони е автор и на много от статуите от бял мрамор Карара на фасадата на църквата и вътре в нея.

3. Каменната галерия – галерия, изсечена в скалата през 1922 г. Докато преди хората е трябвало да изминават дълъг и стръмен път нагоре и надолу, сега галерията им позволява да стигнат до светилището по-лесно и по-безопасно. Вътре в галерията можете да запалите свещ и да се помолите.

4. Пиета – статуята на Богородица, която държи мъртвия Христос, която, както се твърди, през 1522 г. пътува до светилището „Мадона дела Корона“ от гръцкия остров Родос. Ще я видите в църквата на светилището.

5. Мадона дел Монте Балдо – фреска на Мадона и Исус от 14 век. Днес можете да я видите над Изповедалнята. Това е първото почитано изображение, в първия параклис, който е бил построен на мястото на светилището.

6. Изповедалнята – ще я намерите на половината път нагоре по стълбите, водещи до църквата на светилището. Освен фреската от 14-ти век, тук ще намерите и репликата на Scala Sancta.

7. Scala Sancta – или в превод „Светите стълби“, това са 28 стъпала, направени от мрамор. Оригиналът Scala Sancta са стъпките, по които Исус върви по пътя на изпитанията, по време на Страстите.

8. Витражи във вътрешността на църквата – те са красиви и представляват мистериите на Розарията.

9. Ex-voto – колекция от 167 плочи с различни размери. Най-старата е от 1547 г. и отбелязва чудотворното спасяване на жена, която е щяла да се удави в река Адидж.

10. Изложбата Mater Dolorosa – колекция от 80 статуи на Пиетата, които са сред най-почитаните в света.

11. Погребението на отшелниците – стъклени урни съдържат останките на някои отшелници, които са живели на това място преди много векове.

12. Шест веронески камбани – датиращи от 1884 г. Техните сребристи гласове са много трогателни. Слушайки звъна на камбаните, докато се взирате в светилището и околните планини е един наистина специален момент.

Как да стигнем до светилището?

Има два основни начина да стигнете до светилището „Мадона дела Корона“. Изборът на един от тях зависи от това с колко време разполагате и в колко добра физическа форма сте.

Ето ги и тях:

1. Пътят на поклонника (известен още като Пътят на надеждата) – това е традиционният (и доскоро единствен) начин да се стигне до светилището. Това е пешеходна пътека, която започва от малкото градче Брентино Белуно в долината Лагарина, в провинция Верона, и ви отвежда до храма. Пътеката е дълга около 2425 м. и включва 1540 стъпки. Пътеката е много живописна, а надморската височина е 600 м. Твърди се, че може да бъде измината за около два часа.

2. Достигане до светилището от Спиаци – Спиаци е малко градче на височина 850 м. Пътят, който ви отвежда до Спиаци ви разкрива прекрасни гледки към близкото езеро Лаго ди Гарда – най-голямото езеро в Италия. Най-добре е да стигнете до Спиаци с кола. Също така има обществен автобус, който може да ви откара от близките градове Гарда, Бардолино и Сисано. Имайте предвид, че автобусът се движи само между юни и октомври.

Ако пътувате до Спиаци с кола, трябва да паркирате в селото. Има голям паркинг в началото на пътя, който води към „Мадона дела Корона“. Имайте предвид, че не можете да стигнете с кола директно до самото светилище. Няма да имате проблем с намирането на място за паркиране. И все пак, имайте предвид, че светилището е много популярно и в празнични дни или през летния сезон може да привлече голям брой хора.

След това имате три възможности:

Шатъл бъс – който ще ви отведе до светилището за около 10 минути. Той тръгва от Спиаци на всеки половин час през делничните дни и на всеки 15 минути в празничните дни.

Разходка – просто трябва да следвате павирания път, който започва от Спиаци и стига чак до светилището. Дълъг е около 1 км и е същия път, който използва шатъл буса. Ще минете покрай ферма за алпака, последвана от Кръста на Рафаел Боненте. Пътят предлага приказни гледки към вертикалните скали и долината на река Адидже. Пътят е ограден от здрава метална ограда, тъй като височините са значителни.

По стъпалата – има дълъг път от стъпала, който води от Спиаци надолу към светилището. В края на пътя ще намерите изкопаната в скалата галерия. Хората спират там, за да запалят свещи, преди да продължат към скалната тераса, на която е изграден комплексът на светилището.

Практически съвети при посещението ви в Мадона дела Корона

Ето няколко изпитани и практични съвета, от първа ръка, за да направите посещението си в „Мадона дела Корона“ възможно най-добро. Моля, имайте предвид, че посещението на светилището, само по себе си, е поклонение. Без значение какви са религиозните ви убеждения (или липсата на такива), вие сте добре дошли да посетите и да разгледате, като показвате уважение към мястото, неговата история и религиозно значение.

  • Облечете се подходящо – раменете и коленете трябва да бъдат покрити, докато се разхождате в зоната на светилището. Ако нямате шал, сако или нещо друго, с което да се покриете, можете да попитате в магазина на светилището за наметало, който да използвате.
  • Носете удобни обувки – ако решите да вървите пеша, вместо да вземете шатъл буса от Спиаци, моля, уверете се, че носите удобни обувки с добър грайфер. Пътят от Спиаци надолу към светилището е павиран, но има стръмен наклон. Стъпалата, водещи от Спиаци към светилището, също са стръмни.
  • Уважавайте религиозните служби – Светилището „Мадона дела Корона“ е място за мълчание и размисъл. Литургията се провежда няколко пъти на ден. Разглеждане на забележителностите и правене на снимки, по време на религиозни служби, не са препоръчителни. Най-добре е да седнете и да слушате по време на литургията, вместо да се разхождате и да нарушавате процедурите.
  • Хидратирайте се – през лятото там може да стане доста горещо. Носете със себе си бутилка вода. Кафенето на светилището е добро място за питие или леко хапване. В кафенето има и просторна тераса с прекрасна гледка. В Спиаци също има няколко ресторанта и кафенета.
Какво друго да направите и видите в околностите на светилището „Мадона дела Корона“

В близост можете също да посетите:

Монте Балдо – планинска верига, известна като Градината на Европа, заради голямото разнообразие от растения там. От Монте Балдо можете да се качите на лифта до Малчезине – очарователно средновековно градче на брега на езерото Гарда. Кабината на лифта се върти бавно, докато се изкачва нагоре или надолу, като по този начин ви осигурява 360-градусов изглед към планината и езерото.

Валполичела – хълмист район, известен със своите лозя и вино. Освен това е изпъстрен с красиви малки градчета, които си заслужава да се посетят.

Верона – градът на Ромео и Жулиета е на по-малко от час от светилището. Той предлага страхотни забележителности, обхващащи няколко различни исторически периода – от римската епоха до нашето съвремие.

Обърнете се към официалния уебсайт на Светилището за актуална информация, преди да посетите това изключително място. Кликнете тук http://www.madonnadellacorona.it/, за да получите достъп до официалния уебсайт на английски (той е достъпен и на италиански, немски, испански и френски).

Източник: http://rossiwrites.com/

Оставете коментар